Hlavní obsah

Nový laser bezbolestně maže tetování

Právo, mcm

Odstranit tetování bezbolestně, bez poškození kůže a bez jizev slibují lékaři v Centru laserové medicíny na klinice Ruhrské univerzity v Bochumi, která se chlubí zavedením nové technologie PicoSure od německé firmy Cynosure.

Foto: Profimedia.cz

Nový způsob odstranění tetování laserem prý nebolí a nezanechává jizvy.

Článek

Své zážitky s novinkou popsal jeden z klientů, povoláním pojišťovací agent. „Viděl jsem pár videí, která ukazují, jak se tetování odstraňovalo starou laserovou technikou. Vypadalo to dost brutálně. Bolesti prý mohou být horší než při samotném tetování,“ obával se muž, který v deníku Die Welt promluvil pod jménem Klaus Niemand (Nikdo).

Své tetování označil za „hřích z mládí“, a protože přibral, je nyní původní ozdoba stále neforemnější. Obrysy tetování jsou navíc vidět i přes košili a on se obává, že by mu to mohlo odrazovat zákazníky. Seancí u doktora Klause Hoffmanna z estetického oddělení bochumské kožní kliniky byl ale podle svých slov příjemně překvapen.

„Cítil jsem to jako malé elektrické výboje,“ popisuje účinky laseru. První seance trvala asi deset minut, v dalších týdnech ho čeká ještě šest sezení. Dříve trval jeden zásah hodinu a opakoval se patnáctkrát až dvacetkrát, než tetování úplně zmizelo. Nová a stará technologie se neliší jen v jednom, a to v ceně: v obou případech stojí odstranění kérky 1500 až 2000 eur, tedy až padesát tisíc korun.

Podle Hoffmanna neodstraňuje laser samu kůži s pigmentovou stopou. Výboje laseru štěpí částice barev tetování. Na novinku svaz německých tetovačů DOT zareagoval bez nadšení. „Laserováním nejsme potěšeni. Nevíme, jaké následky mohou mít zbytky tetovacích barev, když se uloží v těle,“ uvedl na dotaz Weltu.

Dávka barev pro tělo

Není totiž známo, kde vlastně v těle zbytky barev končí a co tam udělají – a často se ani neví, jaké přesné složení tetovací pigmenty mají, protože nepodléhají úřednímu schvalování. Před dvěma měsíci diskutovali v Berlíně experti o možných souvislostech tetování s alergiemi, rakovinou a dalšími zdravotními problémy.

Kritikům nasazení laseru Hoffmann namítá, že největší dávku barev dostane organismus hned při tetování – čtyři pětiny použitých pigmentů totiž z míst, kam byly po vpichu vpraveny, putují do jiných částí těla. Pokud by tedy barvy nebyly bezpečné, znamenaly by riziko hned od počátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám