Hlavní obsah

Německá vakcína zklamala, je jen málo účinná

Vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula německá společnost Curevac, má proti různě závažným formám tohoto onemocnění jen 47procentní účinnost, a nesplňuje tak předem stanovená kritéria.

Foto: Sebastian Gollnow, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Světová zdravotnická organizace tvrdí, že má smysl používat jen vakcíny, kde je účinnost vyšší než 50 procent, většina těch běžně používaných deklaruje účinnost přes 90 procent.

Podle světových médií výsledky průběžné analýzy znamenají ránu pro vakcínu založenou na technologii takzvané mediátorové RNA, kterou už využívají preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Testů vakcíny se zúčastnilo 40 000 lidí v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy. Vyskytlo se u nich 13 variant koronaviru. „Doufali jsme v lepší výsledky při průběžné analýze, počítali jsme ale s tím, že při takovém množství variant koronaviru bude velkou výzvou dosáhnout vysoké účinnosti," řekl Franz-Werner Haas, předseda představenstva Curevacu podle tiskového prohlášení.

Velký přehled vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Testy, které jsou v závěrečné fázi a konají se v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy, budou ještě pokračovat a jejich výsledky se podle The Washington Post očekávají během několika týdnů.

EU chtěla 225 milionů dávek

Curevac je jednou z farmaceutických společností, s nimiž se Evropská komise dohodla na dodávkách vakcín proti covidu-19. Loni v listopadu komise schválila smlouvu na nákup 225 milionů dávek s předkupním právem na dalších 180 milionů dávek preparátu od Curevacu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám