Hlavní obsah

Najít supertajná data o antiraketách v bazaru není problém, tvrdí vědec

Novinky, BBC, Lubomír Holuša

Tajná data, která obsahovala popisy testů antiraket sloužících k likvidaci mezikontinentálních balistických raket či informace o bankovních účtech a pojištění, byla nalezena britskými vědci na starých pevných discích v bazarech v různých částech světa. Disky byly namátkou pořízeny v bazarech v Británii, USA, Německu, Francii a Austrálii.

Foto: Profimedia.cz

Harddisk. Ilustrační foto

Článek

Podle statistiky, kterou technici z Britských telekomunikaci a univerzity v Glamorganu vypracovali, 34 procent ze 300 vyřazených a náhodně zakoupených harddisků obsahovalo stále citlivá data, která se nikdy neměla dostat do nepovolaných rukou. K nalezení těchto dat na discích posloužily běžné obnovovací aplikace.

„Nebyla to žádná velká věda - k analýze jsme použili standardní nástroje,“ vysvětlil profesor Andrew Blyth z glamorganské univerzity. „Mohl bych využít někoho, kdo by měl 14 nebo 15 let, a za jeden den by to měl hotové,“ dodal.

Kromě údajů o bankovních kontech a lékařských záznamů se technikům podařilo bez větší námahy získat také popisy pracovní náplně zaměstnanců různých firem, jejich osobní čísla či záznamy o navrhovaných finančních operacích ve Španělsku ve výši 50 miliard dolarů.

Program THAAD nadosah

Na jednom z disků, zakoupených přes aukční systém eBay, byly údaje o testech obranných antiraket THAAD. Poslední test, kdy byl tento obranný systém masově skloňován ve světových médiích, proběhl letos v březnu a provedla jej Severní Korea. Antirarety THAAD vyvinul americký vojenský dodavatel Lockheed Martin a slouží k sestřelení mezikontinentálních balistických raket, které by se mohly dostat do rukou teroristům. Stejný disk zároveň obsahoval informace o bezpečnostních opatřeních a schémata různých zařízení patřících skupině, stejně jako údaje o zaměstnancích.

Disk z Francie obsahoval data z pařížské ambasády a úložiště koupené v Británii ukrývalo informace o skotském zdravotnickém systému.

Podle profesora Blytha se potvrdil předpoklad, že 40 až 50 procent disků v bazarech obsahuje citlivá data. Jak doplnil Andy Jones z Britských telekomunikací, mnoho společností vůbec netuší, co v jejich počítačích je. „Firmy by si také měly uvědomit, že tím, že nebudou s takovým druhem dat nakládat správně, vystavují se riziku nezákonného jednání,“ řekl Jones.

Některé společnosti, jejichž data se na discích vyskytovala, svedly vinu na externí firmy, kterým byly vyřazené disky svěřeny k vyčištění či likvidaci. Mluvčí skupiny Lockheed Martin uvedl, že ztráty jakýchkoli dat si firma není vůbec vědoma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám