Hlavní obsah

Na Novém Zélandu pátrají po 46letém Čechovi. Ztratil se při treku v horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Na Novém Zélandu pátrají záchranáři po 46letém Čechovi, který se ztratil na trekingové trase Te Araroa. Informovala o tom novozélandská policie, podle níž byl český občan naposledy viděn 4. května u jedné z chat na stezce. Zprávu potvrdila i Češka Eva Schrollová, která byla s dotyčným v občasném kontaktu a jeho zmizení policii v neděli nahlásila.

Foto: Facebook/West Coast Police

Novozélandští záchranáři pátrají po 46letém Čechovi.

Článek

Ministerstvo zahraničí dopoledne uvedlo, že český generální konzulát v australském městě Sydney případ sleduje a je v kontaktu s novozélandskou policií a s rodinou pohřešovaného.

V pondělí se novozélandská policie s žádostí o pomoc při pátrání obrátila na veřejnost. „Vzhledem k povětrnostním podmínkám v oblasti Nelsonu a Richmond Ranges mají o Petra jeho rodina a policie obavy,“ uvedl policejní mluvčí.

Schrollová řekla, že v horské oblasti, kde se český občan ztratil, je nyní hodně chladno a předpovídány byly silné srážky. Problém tam představují mimo jiné řeky, které je v případě rozvodnění těžké přebrodit. Někdy je zapotřebí čekat i několik dnů, než se člověk může odvážit na druhý břeh.

Trekingová trasa Te Araroa vede přes celý Nový Zéland a její zdolání je obecně nesmírně náročné. Schrollová a nezvěstný Čech navázali kontakt přes sociální sítě, protože se oba rozhodli stezku projít. Zatímco Schrollová putovala od severu k jihu, pohřešovaný Čech mířil od jihu k severu. Oba se setkali, když se jejich cesty zkřížily. Po celou dobu se také vzájemně povzbuzovali a příležitostně si psali poté, co zdolali určitý úsek. Komunikace ale byla možná jen tehdy, když se dostali do civilizace, v horách totiž mobilní signál nefungoval. Často tak o sobě navzájem řadu dní nevěděli.

Naposledy byli v kontaktu 1. května, když nyní pohřešovaný Čech napsal Schrollové i dalším přátelům, že se vydává na úsek v oblasti Richmond Ranges. Podle Schrollové jde o jednu z nejsložitějších a nejdelších pasáží celého treku, český turista si nesl jídlo na osm dní. Čtvrtého května se Čech podle jednoho ze svědků zastavil na chatě Hunters Hut, odkud měl namířeno k další chatě Tarn Hut. Zmíněné chaty jsou bez obsluhy, nelze si tam doplnit zásoby, jedná se o pouhý přístřešek s několika postelemi.

„Policie žádá, aby se na ni obrátili lidé, kteří byli od 24. dubna na trase a viděli Petra,“ uvedl policejní mluvčí. Na policii se mají obrátit i lidé, kteří úsekem v dané době procházeli a českého občana neviděli.

Schrollová řekla, že pátrací a záchranné týmy jsou již v terénu; českého občana hledají na zemi i ze vzduchu.

V devatenácti letech se vydala sama na náročný trek. Přišla o iluze i nehty na nohou

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám