Hlavní obsah

Na ničení konkurence si firma magnáta Murdocha najímala hackery

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská firma patřící společnosti News Corporation (NC) mediálního magnáta Ruperta Murdocha údajně v minulosti najímala hackery, aby útočili na její konkurenci na ostrovech. Tvrdí to BBC v jednom ze svých připravovaných pořadů.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Článek

NC se na konci 90. let zaměřila na britskou placenou televizní stanici ONdigital, tehdejšího hlavního konkurenta satelitní TV BSkyB, v níž Murdoch vlastní kontrolních 39,1 procenta akcií. Podle BBC k útokům využila softwarové firmy NDS vlastněné Murdochem. NDS údajně prolomila kódy přístupových karet ONdigital a ty pak zveřejnila na pirátském webu.

Správce hackerského serveru Lee Gibling přiznal, že od šéfa bezpečnosti NDS Raye Adamse dostával ročně až 60 tisíc liber (1,7 miliónu korun), nepočítaje finance na počítačové vybavení. Kódy mu prý poslal sám Adams, aby je další piráti mohli používat k výrobě tisíců falešných karet a získat tak neplacený přístup k programům ONdigital.

Oliver Koermmerling, který osobně kódy prolomil, BBC řekl, že stejně jako Gibling byl na výplatní pásce NDS. Adams jej prý rekrutoval v roce 1996. „Podíval se na mě a řekl: ,Dovedete si představit, že byste pro nás pracoval?‘.“ Marketingové oddělení firmy mu pak sdělilo, že se „zajímá o výrobky konkurence“.

ONdigital, vlastnící společnosti Granada a Carlton (nyní ITV), nakonec kvůli padělaným kartám v roce 2002 skončila a ponechala lukrativní oblast placené televize „vítězné“ BSkyB.

Důkazy chyběly

Jak podotkl deník The Guardian, v té době byl poradním ředitelem NDS Murdochův syn James, neexistují ale důkazy, že by o nekalých praktikách věděl.

NC i NDS obvinění rozhodně odmítly a Murdochovi právníci minulý týden pohrozili žalobou, pokud BBC reportáž odvysílá.

NDS sice přiznala, že získala kódy ONdigital, podtrhla však, že to samo o sobě není ilegální a učinila tak z „analytických důvodů“, v rámci „boje proti pirátství v sektoru placené televize“.

V roce 2002 francouzský placený televizní kanál Canal Plus, který dodával ONdigital systém karet, zažaloval NDS v USA kvůli prolomení přístupových kódů.

Důkazy se ale nenašly a případ skončil poté, co Murdoch uzavřel s Canal Plus dohodu na zakoupení jeho italské stanice Telepiú, která se tehdy potýkala s finančními potížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám