Hlavní obsah

Mubarak s rodinou opustil Káhiru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský prezident Husní Mubarak v pátek i s rodinou odcestoval z vojenské letecké základny na předměstí Káhiry. Oznámily to televizní stanice Al-Arabíja i stanice BBC. Není jasné, kde se prezident nachází.

Článek

Arabská televize původně tvrdila, že Mubarak opustil Egypt. Al-Arabíja už za poslední týden byla nucena upravit jednu svou zprávu o Mubarakovi, když oznámila, že odstoupil z vedení vládní Národní demokratické strany, což se nestalo.

BBC zprávu o odletu prezidenta potvrdil nejmenovaný západní diplomat.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Husní Mubarak s manželkou Suzanne a syny Gamálem (vpravo) a Alá

Také egyptská média spekulují o tom, kde se prezident nachází. Některá hovoří o tom, že se v doprovodu šéfa letectva vydal v armádním letounu do letoviska Šarm-aš-Šajch, jiná hovoří o neznámém místě. Televize Al-Hurra uvedla, že odcestoval do Dubaje.

Dvaaosmdesátiletý Mubarak čelí tři týdny protestům desetitisíců lidí v ulicích, kteří požadují jeho okamžitý odchod z funkce. Vyčítají mu perzekuce politických oponentů a špatné životní podmínky. Prezident zemi vládne 30 let. Minulý týden slíbil, že v příštích volbách, jež se mají konat v září, už kandidovat nebude.

Armáda, na kterou se opozice obrátila, aby Mubarakův odchod uspíšila, v pátek vyzvala k ukončení nepokojů. Přislíbila Egypťanům bezpečnost, pokojné a spravedlivé volby a zrušení třicet let trvajícího výjimečného stavu, jestli to dovolí situace.

V Káhiře se v pátek sešlo několik set tisíc lidí, které rozlítilo čtvrteční prezidentovo vystoupení, v němž neoznámil, že odejde, jak se čekalo. Lidé protestují i v ulicích dalších měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám