Hlavní obsah

Mubarak před demisí převáděl horečně majetek do bezpečí

Právo, roš, znk

Od chvíle, kdy v Egyptě vypukly protivládní demonstrace, si nyní již bývalý prezident Husní Mubarak horečně zajišťoval majetek a peníze převáděl na bezpečné zahraniční účty. S odkazem na zdroje ze západních rozvědek to v neděli napsal deník The Daily Telegraph.

Foto: Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak s manželkou Suzanne

Článek

Mubarak podle listu nakupil za 30 let u moci jmění přesahující tři miliardy liber (bezmála 84 mld. Kč), i když podle jiných zdrojů to může být až 40 miliard liber (1,1 biliónu korun). Majetek měl jak na účtech v zahraničních bankách, tak v investicích, ve zlatých ingotech a v nemovitostech v Londýně, New Yorku, Paříži a Beverly Hills.

Jakmile si ale uvědomil, že v čele země už dlouho nezůstane, začal převádět jmění do bezpečí, aby neskončil jako tuniský exprezident bin Alí, jemuž švýcarské úřady zmrazily všechna konta. „Máme informace o několika urgentních hovorech mezi členy Mubarakovy rodiny kolem způsobu, jak zachránit majetek,“ řekl nejmenovaný zpravodajský zdroj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstranti v Egyptě balí stany a umývají tanky vojákůmVideo: Reuters

I Mubarak a členové jeho rodiny měli podle všeho konta v Curychu. Švýcarské úřady v pátek, v den prezidentovy demise účty zmrazily – zřejmě pozdě. „Domníváme se, že jejich finanční poradci už část přemístili. Pokud měl v Curychu nějaké peníze, jsou už touto dobou patrně pryč,“ dodal zdroj. „Není pochyb, že v zákulisí došlo k frenetickým finančním operacím. Mubarakovi možná přijdou o nemovitosti a nějaké bankovní účty, ale určitě se pokusili odsunout ingoty a jiné investice do bezpečí,“ potvrdil jeho kolega.

Odborníci soudí, že alespoň část peněz bývalé hlavy Egypta putovala do zemí Perského zálivu, kde už Mubarak v minulosti výrazně investoval. Má tu silné přátelské vztahy. Podle expertů bude nejschůdnější sledovat tyto finanční přesuny přes transakce exprezidentova syna Gamála (47), který působil jako finančník v Londýně. Na něj a jeho bratra Aláa se také obracely firmy, když chtěly v Egyptě obchodovat, za což si podle dobře informovaných zdrojů oba brali bohaté úplatky.

Agentura AP také v neděli popsala poslední hodiny před prezidentovou demisí. Zasvěcení tvrdí, že Mubarakovo čtvrteční televizní prohlášení k národu mělo původně být rezignací. Místo toho ale učinil poslední zoufalý pokus zůstat v úřadě, k čemuž jej povzbuzovali jak jeho blízcí poradci, tak jeho rodina. Podle jednoho z informovaných zdrojů to byl právě Gamál, který otcovu řeč několikrát přepsal.

Není už v exilu?

Mubarak s rodinou po své páteční abdikaci pobývá podle agenturních zpráv ve své rezidenci v přímořském letovisku Šarm aš-Šajchu. Na místě ale včera byla nebývale slabá bezpečnostní opatření, což by přítomnosti exprezidenta neodpovídalo.

V Egyptě se spekuluje, že Mubarak už využil nabídky Emirátů, jejichž ministr zahraničí Šajch Abdulláh ho navštívil v Káhiře během protestů, a uchýlil se tam do exilu, jelikož se tak nemusí obávat žádného vyšetřování. Server The Daily Beast nicméně s odvoláním na německá média napsal, že prezident USA Barack Obama požádal Německo o přijetí Mubaraka na „dlouhodobé pozorování“. Právě do Německa Mubarak každoročně jezdil na lékařské kontroly.

Daily Beast zmínil také Saúdskou Arábii, Libyi a USA. Nejzajímavější by však prý byl Izrael, kde by „Mubaraka oslavovali jako hrdinu, zacházeli by s ním s úctou a požíval by ochrany bezpečnostního aparátu světové třídy, tajné služby Mossad,“ napsal server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám