Hlavní obsah

Mongolský kandidát odmítl revizi prvního kola voleb, po níž byl vyřazen

– Ulanbátar

Vůdce opoziční Mongolské lidové revoluční strany Sajnchú Ganbátar dnes oznámil, že neuznává výsledky prvního kola prezidentských voleb, podle kterých byl z dalšího klání o nejvyšší úřad v zemi vyřazen. Oznámila to ruská agentura TASS s odvoláním na místní média.

Foto: Chadraabal Baramsai, ČTK/AP

Sajnchú Ganbátár při hlasování

Článek

Volební komise oznámila, že z pondělního hlasování do druhého kola postoupili opoziční politici Chaltmágín Battulga a Ganbátar, označovaný za levicového nacionalistu. V úterý ale upřesnila, že Ganbátara o necelé dvě tisícovky hlasů porazil vládní kandidát a bývalý premiér Mijégombyn Enchbold, který se tak má v druhém kole 9. července střetnout s Battulgou.

„Neuznáváme výsledky voleb, vyhlášené v úterý,” řekl Ganbátar. „Mongolská lidová revoluční strana získala většinu hlasů v deseti krajích (ajmacích),” dodal s tím, že to svědčí o zjevné podpoře jeho strany mezi voliči. Opoziční strana předpokládá, že výsledky prvního kola byly zfalšovány při sčítání hlasů.

Foto: Rentsendorj Bazarsukh, Reuters

Chatlmágín Battulga po odevzdání hlasů

Druhé kolo prezidentských voleb bylo v Mongolsku vyhlášeno vůbec poprvé, protože v prvním kole žádný z uchazečů nezískal více než 50 procent hlasů.

Ganbátar je podle agentury AP veřejností vnímán jako „Robin Hood”. Kritizuje pro Mongolsko údajně nevýhodné podmínky, za jakých v zemi působí nadnárodní těžební firma Rio Tinto. Výhrady má i k pomoci od Mezinárodního měnového fondu, v rámci které vláda přistoupila na zvýšení daní a výdajové škrty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám