Hlavní obsah

Masakru v mešitě těsně unikli bangladéšští hráči kriketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch

Při pátečním teroristickém útoku v mešitě Al Noor v centru novozélandského města Christchurch bylo zavražděno 41 lidí. Obětí mohlo být ještě více. Masakru těsně unikli bangladéšští hráči kriketu, kteří zamířili na Nový Zéland v rámci série mezistátních utkání.

Foto: Stringer, Reuters

Mešita Al Noor v Christchurchi

Článek

Bangladéšská reprezentace měla ve městě Christchurch v sobotu sehrát přátelské utkání s novozélandským národním týmem Black Caps. Mešita Al Noor v ulici Deans je jen několik minut cesty od stadiónu, kde se utkání mělo konat. V pátek do modlitebny bangladéšští hráči zamířili.

Když uslyšeli střelbu, začali utíkat přes park zpátky ke stadiónu. „Bangladéšský tým unikl z mešity u Hagley Parku, kde byli aktivní střelci,“ uvedl reportér serveru ESPNCricinfo Mohammad Isam.

„Celý tým právě utekl před střelci. Hrozivá zkušenost. Modlete se za nás, prosím,“ uvedl jeden z hráčů.

„Unikli jen těsně,” řekl agentuře Reuters kondiční trenér mužstva Mario Villavarayen. Hráči jsou podle něj v bezpečí v hotelu, ale jsou v šoku. „Bylo jim řečeno, aby nevycházeli,” dodal.

Přátelský zápas byl zrušen. Hráči chtějí letět domů, dodal Isam.

Střelba v mešitě

Páteční střelba v mešitě Al Noor si vyžádala minimálně 41 mrtvých. Při dalším útoku v mešitě v Linwoodu zahynulo osm lidí.

Devětatřicetiletý Rahimi Ahmad šel do mešity Al Noor se svým jedenáctiletým synem – jako každý pátek. Hoch si hrál venku, když střelba vypukla. Jeden z věřících chlapce popadl a utekl s ním do bezpečí do jednoho z okolních domů. Co se stalo s jeho otcem, zatím nikdo netuší, napsal deník The New Zealand Herald. „Chci jen vědět, že je v bezpečí, modlím se a doufám, že zavolá,” řekla jeho žena Azila. Její muž pochází z Malajsie a rodina žije ve městě Christchurch už zhruba pět let. „Řekli nám, že nemáme vycházet, nevím, komu mám zavolat nebo co jiného dělat,” dodala podle ČTK.

Výběr článků

Načítám