Hlavní obsah

Malajsie zatkla tři lidi kvůli atentátu v Bangkoku

Kuala Lumpur

Malajsijská policie zatkla tři podezřelé v souvislosti s vyšetřováním srpnového pumového útoku na hinduistickou svatyni v Bangkoku, při němž zahynulo 20 lidí a dalších 130 bylo zraněné. Oznámilo to v pondělí vedení policie.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Thajec zapaluje svíci v chrámu, kde zabíjel atentátník

Článek

Dva zatčení jsou Malajsijci, třetí je Pákistánec. Všichni z nich spolupracují s vyšetřovateli, uvedla policie podle agentury Reuters. Zásah se uskutečnil po informaci od thajských úřadů, které zadrželi dva podezřelé včetně člověka, jenž sestrojil a předal bombu atentátníkovi. [celá zpráva]

Nedopadly však ani člověka, který bombu v batohu do chrámu donesl, ani vůdce skupiny, který atentát naplánoval.

Bomba v bangkokské svatyni vybuchla 17. srpna. [celá zpráva]

Thajská policie v pondělí oznámila, že  muž, který podle vyšetřovatelů útok řídil, uprchl do Turecka. Podle původních informací držitel čínského pasu odjel ještě před provedením útoků do Bangladéše. Nyní se policistům podařilo vypátrat, že koncem srpna tento muž přes Dillí a Abú Zabí odcestoval do Istanbulu. Podle agentury AP toto zjištění podporuje hypotézu, že za činem stáli ujgurští extremisté, protože ti mají s Tureckem blízké vztahy.

K atentátu se dosud nikdo nepřihlásil, ale spekuluje se, že jej spáchali extremisté z řad muslimských Ujgurů. Thajské úřady v červenci násilně repatriovaly přes sto Ujgurů do Číny, jež toto etnikum perzekvuje. Svatyni, kde nálož explodovala, mají v oblibě především čínští turisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám