Hlavní obsah

KLDR chce jednat přímo s Američany

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea naznačila zájem vést přímé rozhovory se Spojenými státy. V sobotu to s odkazem na severokorejského zástupce při OSN uvedla japonská agentura Kjódo.

Článek

„Nejsme proti dialogu a jednání o záležitostech společného zájmu,“ citovala agentura vyslance Sin Son Ho, který ale jedním dechem dodal, že se KLDR nemíní vrátit k šestistranným rozhovorům o jejím jaderném programu. Tato jednání jsou podle něj navždy minulostí.

Američané však chtějí návrat Pchjongjangu k šestistranným rozhovorům. Náměstek ministryně zahraničí USA Kurt Campbell minulý víkend naznačil, že šance na přímé bilaterální setkání jsou slabé.

Sin podle japonské agentury řekl, že pětice států účastnících se rozhovorů Severní Koreu balamutila a dohodu o odzbrojení za pomoc nedodržela.

Severní Korea ukončila rozhovory svém jaderném programu v dubnu poté, co USA odsoudily její raketový test. Pchjongjang tvrdil, že vyslal do vesmíru satelit, Washington se domníval, že šlo o raketu dlouhého doletu. Následující měsíc pak KLDR vykonala druhou jadernou zkoušku a odpálila několik střel krátkého a střední doletu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám