Hlavní obsah

Kaspické moře vyplavilo další mrtvé tuleně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana

V Kazachstánu na břehu Kaspického moře nalezli přes dvě stě mrtvých tuleňů. Informovala o tom ve čtvrtek agentura RIA Novosti s tím, že jde o další z řady katastrof v oblasti, které začaly v sedmdesátých letech.

Článek

Rozkládající se těla 218 tuleňů našli členové pobřežní stráže v úterý, oznámily místní úřady. Experti na místě odebrali vzorky vody i tulení tkáně a těla spálili.

Podobné případy se v regionu pravidelně opakují od sedmdesátých let. Loni v dubnu bylo u ropného pole Kalamkas nalezeno 30 mrtvých tuleňů a v březnu předchozího roku dokonce 928, z toho 710 mláďat. V roce 2000 v oblasti zemřelo 10 500 tuleňů.

Podle některých ochránců přírody souvisí masové vymírání tuleňů s počátkem těžby ropy v Kaspickém moři. Odborníci uvádějí, že příčinou je virus PDV (Phocine Distemper Virus). Ochránci podotýkají, že tuleni mají oslabený imunitní systém kvůli průmyslovým toxinům a pesticidům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám