Hlavní obsah

Islámský stát zabil v Nigérii 48 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Na 48 se zvýšil počet obětí čtvrtečního útoku na vojenskou základnu na severovýchodě Nigérie. S odvoláním na zdroje v nigerijské armádě o tom v pondělí informovala agentura AFP. Původní bilance byla 30 mrtvých vojáků. K útoku se v pátek přihlásil Islámský stát v západní Africe (ISWA), což je skupina, která se v roce 2016 oddělila od teroristické organizace Boko Haram.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijší vojáci

Článek

„V tuto chvíli jsme nalezli těla 48 vojáků,” řekl AFP pod podmínkou zachování anonymity voják sloužící na základně ve vesnici Zari nedaleko hranice s Nigerem. Agentura Reuters už dříve napsala, že se jednalo o jeden z největších letošních útoků svého druhu. Další z nich tuto bilanci potvrdil a zároveň naznačil, že dalších 20 vojáků utrpělo zranění.

Podle zdroje Reuters trval boj asi dvě hodiny, než povstalce zahnaly armádní stíhačky. „Jejich palebná síla byla tak velká, že jednotky byly donuceny dočasně se stáhnout, než dorazily posily,” řekl jeden z důstojníků k převaze útočníků. Podle armády zaznamenali radikálové „několik” ztrát na životech a přišli o dvě terénní vozidla.

Útoků přibývá

Útoků ISWA na nigerijské vojáky podle AFP v poslední době rapidně přibývá. Minulou středu skupina v prohlášení uvedla, že zabila více příslušníků ozbrojených sil na základně u obce Arge v oblasti Čadského jezera. Na začátku srpna povstalci zabili 17 vojáků při útoku na stanoviště u obce Garunda, která se nachází asi 30 kilometrů od Zari.

V čele ISWA stojí Abou Mosab Al Barnaoui, který se v roce 2016 rozešel s vůdcem Boko Haram Abubakarem Shekauem. Povstání Boko Haram s cílem vytvořit islámský chalífát začalo na severovýchodě Nigérie v roce 2009 a od té doby si podle Reuters vyžádalo přes 30 000 životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám