Hlavní obsah

Wagnerovci bezpečnost Mali nezajistili. Islamisté při útoku zabili 64 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při útoku na loď na řece Niger zabili ve čtvrtek islámští radikálové na severovýchodě Mali 49 civilistů. Týž den podnikli útok na vojenský tábor, ve kterém zastřelili 15 vojáků, informovaly agentura Reuters a stanice BBC. Ta také zmínila, že v posledním měsíci útoků islámských radikálů přibývá navzdory přítomnosti wagnerovců, kteří měli zajistit v zemi bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Archivní foto islamistů v Mali

Článek

Radikálové zaútočili na loď plující z města Gao do Mopti okolo jedenácté dopoledne. Vypálili na ni tři rakety, které zasáhly motor, uvedl provozovatel, společnost Comanav. Loď zůstala ochromená na řece a armáda pak evakuovala přeživší.

Vláda podle agentury Reuters uvedla, že počet obětí nemusí být konečný. Na místě bylo také „mnoho dalších lidí zraněno“. Země vyhlásila třídenní smutek.

Vzbouřenci rovněž napadli vojenský tábor v okruhu Bourem, který leží v oblasti Gao, kde bylo zabito 15 vojáků. Pří následných odvetných operací bylo podle prozatímní vlády zabito padesát vzbouřenců. Počty obětí však nelze potvrdit.

Wagnerovci bezpečnost nezajistili, podíleli se na masakrech

Stanice BBC uvedla, že aktivita radikálů na severovýchodě země stoupá. Od konce srpna je zablokované město Timbuktu a od konce měsíce podnikli vzbouřenci několik útoků na dopravu.

Junta, jež vládne zemi od puče v roce 2020, přitom požádala o pomoc Wagnerovu skupinu, která měla zajistit bezpečnost. Wagnerovci dorazili, ale poslední útoky však ukazují, že ani jim se nedaří vypořádat se s radikály. Naopak sami přispívají k rostoucímu počtu obětí, uvedla stanice BBC.

Od roku 2018 do půlky roku 2020 si vyžádaly různé útoky včetně vládních odvetných opatření až 180 civilních obětí měsíčně. I když většinou jich bylo pod sto. Po puči jejich počet poklesl na maximálně padesát měsíčně, ale letos začal prudce stoupat, v únoru bylo obětí na osm set a nadále překračovaly stovku, plyne z dat organizace ACLED, která se zabývá monitorovaní konfliktů a jejich obětí.

Na 500 lidí zabili malijští vojáci a ruští žoldnéři při tři dny trvajícím útoku na město Moura, kde se mělo konat setkání šéfů radikálních skupin, uvedl Richard Moncrieff , který má v Mezinárodní krizové skupině (ICG) na starosti Sahel.

Malijské úřady ale popírají, že by vojáci a wagnerovci zabíjeli civilisty.

Mali čelí útokům islámských radikálů napojených na Al-Káidu a Islámský stát od roku 2012. Tehdy ovládli severovýchod země, který do té doby kontrolovali vzbouření Tuarégové, a táhli na hlavní město Bao, což vedlo k intervenci Francie, která útok zastavila a začala radiály s pomocí vojáků z dalších zemí zatlačovat. Úplně eliminovat se je však nepodařilo.

V roce 2020 pak junta svrhla prezidenta Ibrahima Boubacara Keïtu, jemuž se nedařilo zajistit plně bezpečnost v zemi, ale ani zajistit hospodářskou stabilitu.

Vojáci OSN se stáhnou z Mali. Roli sehrál i Prigožin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám