Hlavní obsah

Indie požaduje po Kanadě stažení asi 40 z 60 diplomatů, píše Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie sdělila Kanadě, aby nejpozději do 10. října stáhla ze země asi 40 ze stávajících 60 diplomatů. S odkazem na dobře informované zdroje to v úterý uvedl server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua, podle nějž za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.

Foto: Jennifer Gauthier, Reuters

Protesty před indickým konzulátem v Torontu poté, co kanadský premiér Justin Trudeau vznesl podezření, že se Dillí podílelo na vraždě sikhského separatistického vůdce Hardeepa Singha Nijjara

Článek

Podle jednoho ze zdrojů FT Dillí Ottawě pohrozilo, že diplomatům, kteří zemi včas neopustí, odebere imunitu. Ani jeden z diplomatických sborů se k tvrzení FT nevyjádřil. Indie již dříve uvedla, že bude usilovat o paritu v počtu a pozicích na velvyslanectvích.

Kanada má na konzulátu v Dillí o desítky více diplomatů než je těch indických v Kanadě. Důvodem je zhruba 1,3 milionu obyvatel Kanady, kteří se hlásí k indickým kořenům, píší FT.

Před zhruba dvěma týdny se kanadští diplomaté v Indii stali terčem výhrůžek na sociálních sítích. Kanadský zastupitelský úřad se proto rozhodl, že dočasně „upraví“ počet svých zaměstnanců v zemi. Indie týž den pozastavila vízové služby pro kanadské občany kvůli bezpečnostním hrozbám, jimž podle Dillí čelí zaměstnanci indických diplomatických misí v Kanadě.

Kanadský občan Hardeep Singh Nijjar byl zastřelen 18. června před sikhským chrámem ve městě Surrey v provincii Britská Kolumbie. V roce 2020 ho indická vláda označila za teroristu, neboť podporoval vznik nezávislého sikhského státu Chálistánu v oblasti indického Paňdžábu. Indická vláda již dříve odmítla tvrzení Kanady, že se agenti indických tajných služeb mohli podílet na Nijjarově násilné smrti.

Vražda sikhského předáka v Kanadě vyvolala roztržku s Indií

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám