Hlavní obsah

Hongkongský aktivista Edward Leung vyšel z vězení

– Hongkong

Přední hongkongský bojovník za demokracii Edward Leung, který si odpykával trest za výtržnictví a útok na policii při protestech z roku 2016, byl po čtyřech letech propuštěn z vězení. Informovala o tom ve středu agentura AFP.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Hongkongský aktivista Edward Leung

Článek

Třicetiletý Leung je autorem známého a nyní zakázaného sloganu „Osvoboďte Hongkong, revoluce naší doby“, který provolávali demonstranti jako protestní pokřik proti čínské autoritářské vládě.

Jeden z vůdců hnutí požadujícího nezávislost Hongkongu na Číně Edward Leung byl odsouzen v roce 2018 k šestiletému trestu odnětí svobody za účast na demonstraci, při níž maskovaní aktivisté, které rozlítily čínské zásahy do autonomie Hongkongu, házeli cihly a zapalovali odpadkové koše. Většina ze 130 zraněných byli tehdy policisté.

Hongkongská aktivistka dostala za vzpomínkovou akci 15 měsíců vězení

Svět

Podle místních médií byl aktivista propuštěn z vězení dříve za dobré chování. Ve středu časně ráno Leung na Facebooku uvedl, že po propuštění bude pod dohledem, přestane používat sociální sítě a nebude poskytovat rozhovory pro média.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám