Hlavní obsah

Hongkong představil zákon o národní bezpečnosti. Za vzpouru má být doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong v pátek představil návrh zákona o národní bezpečnosti. Ten mimo jiné za trestné činy, jako je vlastizrada nebo vzpoura, ukládá až doživotní vězení. Norma dál prohlubuje obavy z omezování svobod ve městě poté, co vláda v Pekingu v roce 2020 v reakci na hongkongské prodemokratické protesty již zavedla přísnou bezpečnostní legislativu, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Protesty před soudem, který podle zpřísněné legislativy rozhodoval o doživotním vězení pro vydavatele Jimmyho Laie, prosinec 2023

Článek

Debatu o zákonu zahájí hongkongští zákonodárci rovněž v pátek na schůzi svolané za účelem urychlit legislativní proces. Očekává se, že návrh projde přes nejvyšší hongkongský zákonodárný orgán – Legislativní radu – bez větších problémů, pravděpodobně v následujících týdnech.

Zákon rozšíří pravomoci vlády při potlačování nesouhlasných hlasů. Zaměřuje se kromě vzpoury i na vnější vměšování či ochranu státního tajemství. Podle kritiků norma povede k tomu, že se právní rámec Hongkongu bude stále více podobat systému pevninské Číny.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu „jedna země, dva systémy“, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.

Na základě hongkongského základního zákona, tedy „miniústavy“, je Hongkong povinen zavést své vlastní bezpečnostní zákony, které se týkají zločinů jako vlastizrada či špionáž. Poslední pokus v roce 2003 ale selhal, když na protest proti kontroverznímu zákonu vyšly do ulic statisíce lidí.

V roce 2020 zákon o národní bezpečnosti pro hongkongské území zavedla centrální vláda v Pekingu. Za porušení normy, která se zaměřuje na činy separatismu, rozvratu státní moci, teroristické činnosti a spolupráce se zahraničními nebo vnějšími silami za účelem ohrožení národní bezpečnosti, může být udělen až doživotní trest.

Život v Hongkongu? V miniaturních a předražených bytech často bydlí celé rodiny, říká Čech

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám