Hlavní obsah

Do námořních manévrů Ruska, Číny a JAR se zapojí ruská fregata s hypersonickými střelami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Námořnictva Jihoafrické republiky, Ruska a Číny budou od 17. do 27. února společně cvičit u jihoafrického přístavu Durban a Richardsova zálivu. Do manévrů se podle ruské agentury TASS zapojí nejmodernější fregata Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými střelami Cirkon.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruská fregata Admiral Gorškov při cvičení v norském moři

Článek

„Admirál Gorškov popluje do bodu logistické podpory v syrském Tartúsu, a tak se zapojí do společného cvičení čínského a jihoafrického námořnictva. Manévry se konají v Indickém oceánu.

Podle JAR mají manévry prohloubit vztahy mezi JAR, Ruskem a Čínou.

Bude to druhé společné cvičení těchto zemí, první se konalo v roce 2019 u Kapského Města.

Admiral Gorškov se v lednu účastnil manévrů v Norském moři, když ho prezident Vladimir Putin vyslal do Atlantického oceánu, aby dal najevo, že válka na Ukrajině Rusko neomezuje v dalších aktivitách. Velkou pozornost vyvolalo proplutí této lodě Lamanšským průlivem.

V neděli přiletěl do JAR ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jednal s jihoafrickou ministryní zahraničí Naledi Pandorovou. JAR je první zastávkou Lavrova na jeho cestě po Africe.

Utužování obranných vazeb mezi Ruskem, Čínou a JAR vyvolává obavy především kvůli čínským snahám pronikat hlouběji do Indického oceánu. Peking je navíc velmi aktivní v Africe i ekonomicky.

Ruská fregata s hypersonickými střelami proplula Lamanšským průlivem, sledují ji válečné lodě

Zahraniční

Rusko nasadilo fregatu s novými hypersonickými střelami Cirkon

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám