Hlavní obsah

Čínský miliardář jde na 18 let do vězení za vyvolávání hádek a provokací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský miliardář a zemědělský magnát Sun Ta-wu byl odsouzen na 18 let vězení za „vyvolávání hádek a provokací“. To je často používané obvinění proti disidentům nebo obhájcům lidských práv, připomněl deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Sun Ta-wu podniká v zemědělství

Článek

Sun, který dává otevřeně najevo podporu čínským disidentům, také podle soudu „shromažďoval dav za účelem napadení státních orgánů“ a „mařil státní správu“. Zatčen byl v listopadu loňského roku společně s 20 dalšími osobami, mezi nimiž byla také jeho manželka, dva synové a snachy. Proces s agrárním magnátem se konal za zavřenými dveřmi.

Organizace zabývající se lidskými právy včetně Chinese Human Rights Defenders (CHRD) tvrdí, že Sun byl zjevně potrestán za svoji dlouhodobou podporu oponentům čínského režimu.

Čína likviduje soukromé školy a zahraniční investory

Ekonomika

„Pokud vláda porušuje své vlastní zákony, aby umlčela ty, kteří mají prostředky na podporu sociální spravedlnosti (...), silně oslabuje životaschopnost čínské ekonomiky a zpochybňuje sliby čínského vedení, že se bude řídit vládou práva,“ sdělila na úvod soudního procesu s miliardářem Ramona Li z CHRD.

Sedmašedesátiletý Sun je bývalý chovatel prasat, který založil firmu Dawu Agricultural & Animal Husbandry Group. Podnik zaměstnává asi 9000 lidí a disponuje firemní vesničkou, kterou podnikatel zřídil podle médií proto, aby odrážela jeho představu o spravedlivé venkovské společnosti. Její obyvatelé tam mají přístup zdarma nebo se slevou ke zdravotní péči, školství a volnočasovým aktivitám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám