Hlavní obsah

Číňanovi policisté řekli, že byl popraven před deseti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paking

Šok zažil pětačtyřicetiletý Číňan Čchcen, který požádal o výpis z trestního rejstříku ve městě Kuang-čou. Policisté jeho žádost zamítli s tím, že v záznamech mají uvedeno, že byl v roce 2006 popraven za únos. Později se ukázalo, že navzdory boji proti chybám v policejní evidenci měl stejné jméno a identifikační číslo jako odsouzenec, uvedlo podle BBC místní rádio a televize Kuang-dong.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínská policie

Článek

Až do doby, než Čchen požádal kvůli novému zaměstnání o výpis z trestního rejstříku, neměl žádné problémy s tím, že by si ho úřady pletly s někým jiným.

„Dokonce mi vláda povolila cestovat do Hongkongu a Macaa. Všechno je úplně nejasné,“ řekl místnímu rádiu.

Čchenův případ je jednou z nejextrémnějších podob problémů s tím, že dva lidé mají v Číně totožnou identitu.

Ministerstvo pro veřejnou bezpečnost se snaží řešit případy shodných identifikačních údajů u dvou různých jedinců. Vedlo kvůli tomu rozsáhlou kampaň, která skončila v červnu, napsala agentura Nová Čína. Ministerstvo prý nyní eviduje méně než deset případů, kdy dva lidé mají stejné identifikační údaje, zatímco v roce 2009 to byl milión a sto tisíc.

Jsou-li čísla pravdivá, jasné není, rozhodně ale jeden případ nyní ubyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám