Hlavní obsah

Čína žádá Mongolsko, aby zrušilo návštěvu dalajlamy

Čína vyzvala Mongolsko, aby zrušilo plánovanou návštěvu tibetského duchovního vůdce dalajlamy v zemi. Peking varoval, že by dalajlamova návštěva mohla poškodit vzájemné vztahy obou zemí, napsala agentura AP, která připomněla, že mongolská ekonomika je na sousední Číně silně závislá. Dalajlama by měl dorazit do Mongolska během pátku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Duchovní vůdce Tibetu dalajlama

Článek

Mongolsko již dříve uvedlo, že čtyřdenní návštěva buddhistického duchovního vůdce v zemi má čistě náboženskou povahu. Žádná setkání s politickými představiteli nejsou plánována.

Čínské ministerstvo zahraničí navzdory tomu zopakovalo svůj ostrý nesouhlas s jakýmikoli zahraničními cestami dalajlamy, kterého Peking označuje za nebezpečného separatistu.

„Dalajlama je politický exulant, který dlouhodobě usiluje o rozdělení Číny ve jménu víry", řekl mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang.

"Důrazně žádáme Mongolsko, aby se pro zachování zdravých a stabilních vzájemných vztahů drželo svých závazků týkajících se otázek Tibetu, nepovolilo návštěvu dalajlamy a neposkytovalo žádnou formu podpory dalajlamově klice," dodal.

Dalajláma jako nebezpečný separatista

Mongolský buddhismus je úzce spjat s Tibetem a tradičně považuje dalajlamu za vůdčí duchovní osobnost. Dalajlama také Mongolsko pravidelně navštěvuje.

V roce 2006 ovšem Čína po jeho návštěvě zrušila letecké spojení mezi metropolemi obou zemí Pekingem a Ulánbátarem. Později bylo obnoveno.

Mongolsko je tradičně pastevecká země a oplývá bohatými nerostnými zdroji. Jeho hospodářství je ale silně závislé na Číně. Mongolská vláda v současné době jedná s Čínou o půjčce ve výši 4,2 miliardy dolarů, která by jí pomohla vzpamatovat se z hluboké recese.

Související téma:

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Peking považuje dalajlamu, nositele Nobelovy ceny za mír za rok 1989, za nebezpečného separatistu. Dalajlama, který od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Reklama

Související články

Dalajláma: Evropa nemůže přijmout všechny

Tibetský duchovní vůdce dalajláma pochválil SRN a Rakousko za přístup vůči uprchlíkům. Zdůraznil však, že Evropané se nemohou postarat o všechny běžence...

Výběr článků

Načítám