Hlavní obsah

Čína popravila osm lidí za loňský atentát v Pekingu

Peking
Aktualizováno

V Číně popravili dalších osm lidí odsouzených za přípravu loňského teroristického útoku na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Auto vjelo v říjnu do davu chodců a vzplálo. Zahynuli všichni tři pasažéři vozu a dva turisté. Dalších 38 lidí utrpělo zranění. Útok souvisel s nepokoji v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína popravila osm lidí za loňský atentát v Pekingu (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Měsíc po činu se k útoku přihlásili muslimští separatisté z Islámské strany Východního Turkestánu (ETIM), známé též jako Turkestánská islámská strana (TIP). Čínské úřady od začátku podezíraly z útoku právě příslušníky muslimské ujgurské menšiny, která žije v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z loňského října, kdy atentátníci uskutečnili útok na pekingském Náměstí nebeského klidu.

Muslimská menšina Ujgurů si dlouhodobě stěžuje na přísné omezování své víry a kultury a na rozpínavost většinového čínského etnika Chanů. Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn.

Peking tvrdí, že do ní investoval nemalé prostředky a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně. Teroristické útoky připisované ujgurským separatistům se však v poslední době množí nejen v Sin-ťiangu, ale i po celé zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám