Hlavní obsah

Arabskou revolucí žije i Maroko, demonstrovaly tam tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Několik tisíc lidí v neděli v marockých městech nenásilně manifestovalo za politické změny a uspořádání předčasných voleb. Podle agentury Reuters šlo již o třetí podobně rozsáhlý protest od února.

Foto: Profimedia.cz

Protestů v marocké Casablance se zúčastnilo kolem 10 000 lidí.

Článek

Demonstranti, kterých se v hlavním městě Rabatu sešlo asi 5000, také protestovali proti korupci, mučení a nezaměstnanosti. V největším městě země Casablance se podobné demonstrace zúčastnilo asi 10 000 lidí.

"Tohle je spíše o mladých než o nás. Naši rodiče s námi nemohli mluvit o politických otázkách. Měli příliš velký strach. To se musí změnit," řekl Reuters jeden z protestujících, který s sebou na demonstraci přivedl osmiletého syna.

Ve snaze předejít rozsáhlým nepokojům podobným těm, které smetly egyptského a tuniského prezidenta, marocké úřady již dříve oznámily některé změny, které by měly vést k oslabení pravomocí krále Muhammada VI. a demokratizaci země.

Maroko je konstituční monarchií s voleným parlamentem, avšak ústava krále opravňuje například k rozpuštění zákonodárného sboru a vyhlášení výjimečného stavu a dává mu také rozhodující slovo při jmenování členů vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám