Hlavní obsah

Srbové demonstrovali na podporu krajanů v Kosovu

Právo, Novinky, DPA, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA/NEW YORK/BARTISLAVA/BĚLEHRAD

Desetitisíce lidí se v pátek v Srbsku zúčastnily demonstrací na podporu krajanů v Kosovu. Největší pochod se konal v Bělehradě, kde vyšlo do ulic deset tisíc lidí. V čele kráčel nový premiér Vojislav Koštunica. Od středy v Kosovu zemřelo nejméně 31 lidí a 500 osob bylo zraněno. Stovky Srbů musely být v evakuovány, jejich domy byly vypáleny.

Foto: Klub důchodců v Beňově

Ukázka z loňské Vánoční výstavy v Beňově.

Článek

Protestní pochody, žádající lepší ochranu kosovských Srbů jednotkami NATO, se dnes uskutečnily v mnoha srbských městech.

V poledne se rozezněly kostelní zvony a všechny velké rozhlasové a televizní stranice přerušily na tři minuty vysílání. Tyto symbolické akce měly být vyjádřením podpory kosovským Srbům, kteří se v minulých dvou dnech stali terčem útoků Albánců.

Pořádková policie dnes zabránila stovkám převážně vysokoškolských studentů, aby zaútočili na albánské velvyslanectví v Bělehradě. Vysokoškoláci demonstrovali ié ve vojvodinském Novém Sadu a v černohorském hlavním městě Podgorici.

Srbové: jde o etnické čistky

Srbsko-černohorský ministr zahraničí Goran Svilanovič v této souvislosti na půdě OSN upozornil, že v Kosovu byly obnoveny "etnické čistky" a že mezinárodní společenství má jen pár dní na zastavení útoků.

"To, co se tam děje, je pokus etnicky Kosovo vyčistit od Srbů," řekl Svilanovič po zasedání Rady bezpečnosti, jež se situací v Kosovu dnes v noci zabývala. "Nejhorší scénář je, že mnoho Srbů uteče a už se nevrátí. Uvidíme za několik dnů, kolik jich uteklo."

Albánci zapálili 16 pravoslavných kostelů v Kosovu a vypálili nebo poničili desítky srbských domů. Srbové ve vlastním Srbsku se pomstili vypálením dvou mešit. Nepokoje posledních dvou dnů si vyžádaly 31 mrtvých a na pět se zraněných. Mezi nimi i několik desítek vojáků mezinárodních sil.

Češi a Slováci v akci

Součástí jednotek KFOR jsou vojáci česko-slovenského praporu, kteří se snaží spolu s příslušníky dalších armád zabránit střetům mezi Albánci a Srby. Ve čtvrtek večer museli například evakuovat 140 Srbů z obce Obilić, kde Albánci vypálili asi 40 domů.

Tuto enklávu se jim v podstatě podařilo zničit, řekl českému Radiožurnálu velitel česko-slovenského praporu Josef Kopecký.

"Vojákům se daří zabránit tomu nejhoršímu, ale nepodařilo se jim zachránit kostel v Podujevu, na který Albánci zaútočili a vypálili ho. Ten kostel jsme měli chránit," dodal. Srbové ve vlastním Srbsku na oplátku zapálili dvě mešity.

Prosba v Bratislavě

Ve čtvrtek večer přicestoval nečekaně do Bratislavy ministr obrany Srbska a Černé Hory Boris Tadič, aby zde požádal generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera o pomoc v souvislosti s násilím v Kosovu.

"Situace v Kosovu je hrozná. Stále přicházejí nové zprávy o dalších obětech. Potřebujeme pomoc mezinárodního společenství a NATO, potřebujeme víc vojáků. Naše země je v ohrožení," řekl Tadič po jednání s generálním tajemníkem NATO. "Severoatlantická aliance je situací v Kosovu znepokojena. Jednotky KFOR dělají, co je v jejich silách," konstatoval Scheffer.

Tadič jednal také se slovenským ministrem zahraničí Eduardem Kukanem. Šéf slovenské diplomacie vzápětí telefonicky informoval o napjaté situaci v Kosovu generálního tajemníka OSN Kofi Annana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám