Hlavní obsah

Špidla: vstup do EU nezvýší riziko migrace Romů

Právo, jr, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/PRAHA/KROMĚŘÍŽ

Vstup ČR do EU neznamená v souvislosti se spekulacemi o možné letní migrační bouři slovenských Romů do České republiky změnu, která by přinášela nějaké riziko. Právu to v sobotu řekl premiér Vladimír Špidla. Současně uvedl, že o situaci na Slovensku si vyžádal informace diplomatickou cestou.

Foto: Marek Velebný

Martina Trchová

Článek

"Situace po vstupu do EU zůstane v zásadě obdobná jako teď," sdělil premiér Špidla.

"Samozřejmě, že diplomaticky jsem požádal například velvyslance o informaci, ale ta situace není nijak zvlášť dramatická," dodal Špidla.

Předseda vlády odmítl komentovat, zda v souvislosti se situací na Slovensku dostaly nějaké mimořádné úkoly české zpravodajské služby. "Činnost zpravodajské služby se nekomentuje do novin," uvedl Špidla.

Zpravodajci v pohotovosti

"Po vstupu do EU budou mít všichni občané Slovenské republiky, tedy i slovenští Romové včetně jejich rodinných příslušníků, stejná práva jako občané EU. Budou se moci evidovat na úřadech práce a uplatňovat nárok na dávky v nezaměstnanosti, a to i v případě přechodného pobytu. Občané Slovenské republiky budou moci pobývat přechodně na území ČR neomezeně dlouhou dobu," řekla mluvčí České cizinecké a pohraniční policii (CPP) Taťána Muselová.

Česká a slovenská kontrarozvědka jsou kvůli tomu v pohotovosti. "Drastické snížení sociálních dávek vytvořilo stav, kdy nelze odhadnout další vývoj. Nedá se vyloučit exodus slovenských Romů na Moravu a do Čech. Může začít v květnu po vstupu České a Slovenské republiky do EU. Pokud se tak stane, pak hlavní migrační vlna proběhne v letních měsících," řekl důstojník Slovenské informační služby (SIS). Zpravodajské služby a policie ale ujišťují, že na hranicích se Slovenskem je zatím klid.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrozí Česku příliv slovenských Romů?

V Česku rostou obavy z přílivu slovenských Romů, k němuž by mohlo dojít v souvislosti s rabováním a nepokoji na východním a středním Slovensku. Podle...

Štáb ČT měl vyprovokoval Romy k útoku

Primátor města Levoča Miroslav Čurilla obvinil štáb České televize, že ve středu vyprovokoval místní Romy, aby šli demonstrovat na náměstí.

Romové začali udávat lichváře

Policie zaznamenala na Slovensku nový fenomén: Romové začali udávat lichváře. Muži zákona ve středu zadrželi lichváře, kterého udali Romové ze západoslovenské...

Výběr článků

Načítám