Hlavní obsah

Sověty měla zastavit kuřecí megabomba

Právo, BBC, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Spíše aprílový žert než seriózní zprávu připomíná informace z odtajněných britských archívů, podle níž Britové vyvíjeli před půlstoletím sedmitunovou bombu, která měla zastavit nezadržitelný postup Rudé armády na území Německé spolkové republiky.

Foto: Dušan Jurek

Štramberská trůba, pohled z Bílé hory

Článek

Nálož přibližně o poloviční síle atomové bomby z Nagasaki měla v případě vypuknutí třetí světové války zakopat ustupující jednotka a odpálit ji, až se stáhne do bezpečné vzdálenosti.

Nebyla by to však studená válka, aby neměla co dělat se zimou - konkrétně s třeskutými mrazy, které jsou v rovinách Dolního Saska běžné. Jaderní fyzikové si totiž lámali hlavy, jak obrovskou minu s kódovým označením Modrý páv udržet ve správně teplotě. Pokud by jim zamrzla, nemusela by explodovat.

Nakonec přišli s řešením - navrhli, že do bomby zavřou kuřata. Bystří vědci si totiž propočítali, že při průměrné tělesné teplotě kuřete mezi 40 až 42 stupni Celsia dokáže hejno zahřívat bombu plných osm dní, což měla být dostatečná doba, během níž by Britové mohli uniknout z dosahu rudého nebezpečí.

Odhalení je součástí výstavy v londýnské čtvrti Kew, jejíž kurátor Peter Hennessy zdůraznil, že datum zveřejnění je zcela náhodné a v žádném případě nejde o apríl.

Reklama

Výběr článků

Načítám