Hlavní obsah

Slavný festival Burning Man se pro 70 000 lidí proměnil v boj s bahnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reno

Festival alternativní kultury Burning Man, či chcete-li česky Hořící muž, se letos opravdu nepovedl. Akce, která se tradičně koná v poušti na severu amerického státu Nevada, totiž byla letos poznamenána prudkými dešti. Desítky tisíc lidí tak nyní čelí boji s bahnem, na které jsou krátké i terénní vozy.

Slavný festival Burning Man se pro 70 000 lidí proměnil v boj s bahnemVideo: Reuters

 
Článek

Letošní ročník jednoho z nejznámějších festivalů ve Spojených státech začal v lokalitě Black Rock Desert minulou neděli a končit měl v pondělí. Podle meteorologů v běžně vyprahlé krajině spadl na začátku víkendu více než centimetr vody, zatímco v neděli se čeká další déšť.

Záběry publikované na sociálních sítích ukazují, jak se lidé v kempu ve festivalovém areálu brodí v bahně. Někteří jedinci se pokusili festival opustit, ale i s terénními vozy uvázli tak, že se nemohli dál pohnout už ani o centimetr.

Organizátoři proto uzavřeli dějiště akce a návštěvníky vyzvali, aby ponechali svá vozidla zaparkovaná, dokud půda neuschne, informoval zpravodajský server BBC.

Prach a temné světlo v postapokalyptické poušti

Kultura

Odjezdy jsou zakázány

V amerických médiích se objevila informace, že v sobotu na místě zůstávalo přes 70 000 lidí.

Organizátoři kvůli bahnu zakázali veškeré příjezdy na festival i odjezdy z areálu, s výjimkou krizových složek. „Vyzýváme účastníky, aby šetřili s jídlem, vodou a palivem a zůstali v teplém, bezpečném místě,“ uvedli.

Návštěvník Anatoly řekl BBC, že většina programu, který každoročně vrcholí spálením obří dřevěné postavy člověka, byla zrušena. Dodal, že na akci přijel připravený na písečnou bouři, místo toho ale přišel vydatný déšť.

Ten v neděli zasáhl také jih Nevady, přičemž ve městě Las Vegas spustil bleskové záplavy. Něco podobného části Nevady zažily už před dvěma týdny, kdy se v návaznosti na tropickou bouři Hilary valily proudy vody také pouštní krajinou v národním parku Death Valley (Údolí smrti).

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Letecké záběry zachycující účastníky festivalu Burning Man

Foto: Paul Reder, Reuters

Oblast v pátek zasáhl prudký déšť

Foto: Paul Reder, Reuters

Kvůli nepříznivému počasí na místě zůstalo přes 70 000 lidí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám