Hlavní obsah

Sebevrazi z al-Kajdá směřují do New Yorku

– NEW YORK

New York se může stát v nejbližších hodinách cílem akcí teroristické sítě al-Kajdá. Varování vydaly v sobotu americké zpravodajské služby. Tamní policie je v pohotovosti, zavedla i nové bezpečnostní instrukce pro nejvýznamnější budovy v metropoli. Atentátníci sebevrazi údajně již překročili mexické hranice.

Foto: Dana Ehlová

Miloň Čepelka a knihy k sobě nerozlučně patří. Je autorem sbírek básní i prozaikem a také moderátorem pořadu o nových knihách v Country radiu.

Článek

"Zpravodajci určili, že al-Kajdá chce napadnout komerční a finanční instituce, stejně jako mezinárodní organizace ve Spojených státech," uvedla newyorská policie.

Varování neupřesňuje přesný charakter útoků ani dobu, kdy by k nim mělo dojít.

Televize ABC s odvoláním na vlastní zdroje uvádí, že teroristé už údajně překročili americké hranice z Mexika a mají způsobit v největším americkém městě sebevražedné výbuchy.

Jiný zdroj pro CNN uvedl, že informace jasně vedou k "novým plánům útoků".

Ridgeova návštěva

New York má dnes navštívit i ministr pro vnitřní bezpečnost Tom Ridge. Program jeho návštěvy nebyl zveřejněn, média však spekulují o tom, že souvisí s možnými novými útoky.

Speciální ochrany se dostane vedle významných bank a mezinárodním insititucím rovněž budovám federálních úřadů.

Oficiálně však podle mluvčího newyorské policie Paula Brownea zůstává stupeň protiteroristické pohotovosti ve městě nezměněn. Nadále je na stupni "oranžový", tedy druhém nejvyšším, a to kvůli útokům z 11. září 2001. V USA je přitom na stupni "žlutý".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám