Hlavní obsah

Šaron se omluvil za palbu na egyptské policisty

– JERUZALÉM/KÁHIRA
Novinky, ČTK, Ha'arec

Za čtvrteční incident, při němž střela vypálená z izraelského tanku zabila tři egyptské policisty na území Egypta asi 200 metrů od hranic, se ještě ten den omluvil egyptskému prezidentovi Mubarakovi izraelský premiér Ariel Šaron s tím, že šlo omyl.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

Mubarak mu odpověděl, že omluvu přijímá a chápe, že šlo o omyl, ale egyptské ministerstvo zahraničí požaduje plné vyšetření okolností střelby.

Podle sdělení izraelské armády došlo k incidentu v důsledku chyb v komunikaci. Armádní pozorovatel zaznamenal tři podezřelé osoby a namířil tank směrem, kde je viděl. Posádka tanku se však omylem zaměřila na tři egyptské policisty. 

"Musíme se zaměřit na spolupráci mezi tanky a muži, kteří je navádějí na cíl. To je hlavní problém," uvedl velitel obranných sil Moše Ja'alon. "Spolupráce s Egypťany je výborná."

V tunelu byli zasypáni pašeráci

V oblasti Rafahu došlo ve čtvrtek večer k dalšímu incidentu. V důsledku silných dešťů se sesul tunel používaný palestinskými pašeráky zbraní z Egypta.

Při společné akci izraelských vojáků a Palestinců se podařilo vyprostit tři muže, jimž bylo po té, co byli zatčeni, poskytnuto lékařské ošetření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám