Hlavní obsah

Rozsáhlý lesní požár na Sibiři si vyžádal další oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Již devět lidských životů si vyžádal rozsáhlý lesní požár, který vypuknul v pátek odpoledne na západní Sibiři. Oznámilo to v neděli ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Místní úřady uvedly, že další čtyři lidé, včetně devítiletého dítěte, museli být hospitalizováni. Bez střechy nad hlavou zůstalo přes tisíc lidí.

Podle ministerstva hoří les v okolí města Kurgan zhruba 2 000 kilometrů východně od Moskvy a následkem silného větru se rychle šíří.

Dosud shořelo přes 5 tisíc hektarů lesních porostů a bylo zničeno více než 400 domů. Požár zcela zničil jednu vesnici a také sirotčinec. Obyvatele vesnice a všech 140 dětí, které byly v sirotčinci, se podařilo včas evakuovat.

Postiženou oblast v sobotu navštívil i ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu, který novinářům řekl, že do záchranných prací se kromě hasičů a civilní obrany zapojují i vojáci. "Počet záchranářů bude zdvojnásoben. Situace je velmi nebezpečná, protože v okolí je celá řada vesnic. Hašení požáru komplikuje silný vítr, který často mění směr," uvedl Šojgu. Dnes proti přírodnímu živlu bojovalo již přes 1 500 hasičů, policistů a vojáků.

Příčiny požáru zatím nejsou známé. Agentura ITAR-TASS uvedla, že úřady nevylučují ani kriminální čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám