Hlavní obsah

Řecká policie zadržela loď s 680 tunami TNT

Novinky, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Speciální zásahové jednotky řecké policie zadržely v noci z neděle na pondělí v Jónském moři podezřelou loď s nákladem 680 tun trinitrotoluenu. Podle řeckého ministra obchodního loďstva Jorgose Anomeritise, který o případu informoval na pondělní tiskové konferenci, jde o plavidlo zanesené na černé listině mezinárodních bezpečnostních orgánů.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Loď Baltic Sky měla původně plout do Súdánu, kde měla náklad převzít jistá firma, jejíž adresou je poštovní přihrádka v Chartúmu," prohlásil ministr. Upřesnil, že jde o fiktivní společnost s názvem Integrated chemicals and development, což přimělo příslušné orgány, aby pohyby plavidla sledovaly.

Teroristické pozadí?

Uvedené množství trinitrotoluenu uloženého na 450 paletách a osm tisíc rozbušek je podle Anomeritise dosud největší množství výbušnin, které bylo kdy na lodi zabaveno. Ministr nevyloučil, že aféra má teroristické pozadí. Súdán je totiž na seznamu amerického ministerstva zahraničí států podezřelých z podpory terorismu.

Loď patřící společnosti Alpha Shipping z Marshallových ostrovů v Tichém oceánu se plavila pod komorskou vlajkou. Vyplula 20. dubna z Albánie a 12. května zakotvila u břehů Tuniska, kde naložila náklad.

Osádkou Ukrajinci a Ázerbajdžánci

Směrem k Súdánu však hned neplula, protože se následující týdny pohybovala po Středomoří. Směřovala nejprve do Istanbulu, v jehož blízkosti byla spatřena 22. května, a po 2. červnu se již zdržovala v Jónském moři, kde byla na základě hlášení tajných služeb zadržena.

Osádku tvořilo pět Ukrajinců, z nichž byl jeden kapitán, a dva Ázerbájdžánci. Všichni byli zatčeni a předvedeni před vyšetřovatele. Loď s nebezpečným nákladem zavedla policie do západořeckého přístavu Platy-Yali a její náklad střeží. Proti přítomnosti plavidla, jehož útroby začali ihned prohledávat bezpečnostní experti, protestoval tamní starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám