Hlavní obsah

Radnice chce omezit proslulé uličky lásky v Amsterdamu

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Amsterdam je považován za město sexu a drog. Milióny turistů ročně tam přijíždějí právě kvůli vyhlášeným uličkám lásky, kde se prostitutky vystavují v oknech. Tamní radnice ale přišla s ambiciózním plánem - ze současných 500 veřejných domů jich chce zrušit 40 procent a zavřít hodlá i třetinu ze 76 místních coffee shopů, uvedla agentura Reuters.

Radnice vyrazila do boje proti uličkám lásky v AmsterdamuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Uličky lásky se staly trnem v oku místní radnici. Podle ní se totiž čtvrť v historickém centru města stala místem obchodu s lidmi, praní špinavých peněz a daňových úniků. Očistný proces 1012, který dostal jméno podle směrovacího čísla této oblasti, má řadu příznivců i odpůrců.

„ Amsterdam má nálepku, která upozorňuje celou Evropu, že pokud chcete obchodovat se ženami, tak tady to jde. Hlavním efektem bude, že toto označení zmizí,“ vysvětlil záměr radnice náměstek primátora Lodewijk Asscher a dodal: "Ženy, které pracovaly v těchto domech, dostaly nabídku zapojit se do projektu, který jim pomůže najít jinou práci."

Zvýšit věk prostitutek

Věci se dávají do pohybu současně s tím, jak si nový zákon o prostituci razí cestu parlamentem. Pokud bude schválen, zvýší se minimální věk u sexuálních pracovnic ze současných 18 na 21 let. Zároveň budou muset odvádět daně z příjmů a registrovat se na radnici.

Dnes 44letá Mariska Majoorová, která je zakladatelkou informačního centra pro prostitutky, začala s prostitucí v šestnácti. Podle ní snížení počtu výloh povede k jejich vyšším nájmům. To vyžene lehké děvy do nebezpečnějších oblastí v podsvětí nebo přímo na ulici, čehož se obávají i sociální pracovníci, kteří v oblasti působí.

K plánu radnice uvedla: „Dělá obrovskou chybu, když považuje prostituci za obchod s lidmi. On ani jeho kolegové se neumějí koukat na sexuální pracovnice jako na nezávislé ženy, které si to samy vybraly. Pokud pro ně chce něco udělat, musí jim dát možnost bojovat za svá práva a zlepšit jejich postavení. Ale tím,  že jim sebere místo k práci a bude je pronásledovat, jim nepomůže.“

Místo nevěstinců luxusní podniky

Celý projekt odstartoval už v roce 2009, odkdy bylo zrušeno 106 výkladních skříní pro sexuální pracovnice. Radnice doufá, že omezením prostituce přiláká do oblasti investory z „vyšších kruhů“, kterým dosud vadila místní neblaze proslulá pověst. Domy s červenými lucernami by tak mohly vystřídat luxusnější bary, restaurace nebo hotely.

„Nechtějí tady nízkonákladovou turistiku. Chtějí turismus první třídy. Coffee shopy se jim už nelíbí,“ poznamenala nyní už bývalá majitelka coffee shopu Toni, která svůj podnik už musela zavřít. Letos na jaře soud podpořil zákaz prodeje marihuany cizincům, který v některých oblastech už platí, v ostatních mají čas do konce roku.

Celá proměna uliček lásky v Amsterdamu by měla proběhnout do roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám