Hlavní obsah

Protestující proti nedostatku vody spláchla indická policie vodními děly

Indická policie v pondělí tvrdě zasáhla proti demonstrantům ve městě Dillí. Lidé se shromáždili, aby vyjádřili nespokojenost s pokulhávajícím zásobováním vodou a pokusili se odpojit přívod vody do domu tamního ministra zdravotnictví Satjendara Jaina. Muži zákona dav rozehnali paradoxně vodními děly.

Foto: Profimedia.cz

V ulicích města jsou cisterny s vodou.

Článek

Před domem ministra Jaina, jenž má v hlavním městě pod palcem kromě zdravotnictví také zásobování vodou, se v pondělí sešel dav rozzuřených demonstrantů, kteří se pokusili politikovi za pomoci těžké techniky přerušit přístup k vodě.

Většinu z přítomných demonstrantů tvořili příznivci vládnoucí Indické lidové strany (BJP), zatímco Jain patří ke komunální straně Aam Aadmi Party (AAP), která vládne v hlavním městě.

Lidé si stěžují na nedostatek vody ve městě, podle šéfa BJP doslova žadoní o každou kapku. „Alespoň si uvědomí, jaké to je žít bez vody,” uvedl k pokusu o přerušení dodávek vody Adesh Gupta, lídr BJP ve městě.

Blesk zabil 16 návštěvníků indické pevnosti

Svět

Policie demonstranty rozehnala paradoxně vodními děly, několik lidí bylo zatčeno. V Indii nyní probíhá spor mezi Dillí a sousedním státem Harijána.

Zástupci hlavního města obviňují vedlejší stát z úmyslného zadržování vody, která v Dillí tolik chybí. Harijána podle Dillí zadržuje vodu v řece Jamuna, což má za následek nejnižší hladinu vody v přehradě Wazirabad od roku 1965.

Úřady ve státě Harijána taková nařčení odmítají, a naopak obviňují stranu AAP ze špatného hospodaření s vodou.

V ulicích města jsou k vidění cisterny s vodou, kam obyvatelé hromadně míří s kanystry. Demonstranti vyhrožují, že pokud problém nebude vyřešen, budou v protestech pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám