Hlavní obsah

Pro Bushe pracuje devítiletý génius

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Noah McCullough z Texasu, devítileté "zázračné dítě", se stal novým mluvčím amerického prezidenta George W. Bushe pro propagaci sociální reformy. Jak v úterý oznámila televize ABC, Noah má Američanům vysvětlit, že z nejvýraznějšího zásahu do důchodového systému za posledních 50 let nemusejí mít žádné obavy.

Foto: Vratislav Konečný

Jedlový vodopád

Článek

"Budou změny, ale budou to dobré změny," říká žák čtvrté třídy z texaského města Katy, který přečetl přes tři tisíce knih o historii Bílého domu a amerických prezidentů a loni porazil ve vědomostní soutěži demokratického uchazeče o prezidentský úřad Howarda Deana.

"Jsem zapálený republikán," říká chlapec. V televizní talkshow Tonight Show s Jayem Lenem už oznámil, že by v roce 2042, po překonání nezbytné věkové hranice, rád kandidoval na prezidenta. "Dělám si starosti, co by se stalo, kdyby Kongres reformy neschválil. Mohl by nastat bankrot, až budu prezidentem."

Génius podpoří reformu

Noah se s prezidentem seznámil v Memphisu ve státě Tennessee, kde Bush objasňoval své záměry reformy penzijního systému cestou jeho částečné privatizace. Prezident mimo jiné navrhuje zřídit individuální penzijní účty obchodovatelné na burze.

Dohoda s Bílým domem zní, že McCullogh bude vystupovat pro reformu, kvůli níž klesla v posledních týdnech spokojenost Američanů s Bushem, nejprve ve svém domovském Texasu. Pak se přesune i do jiných států. Progress for America (Pokrok pro Ameriku), konzervativní organizace podporující Bushovo řešení, bude hradit náklady Noahovi a jeho matce Donně, bývalé učitelce a oddané voličce demokratů.

Noahův zájem o historii Bílého domu začal v první třídě, kdy se volil prezident třídy. Většina spolužáků se rozhodovala podle toho, čí jméno znělo nejlépe. Noah se dožadoval, aby děti hlasovaly jako dospělí, a začal se ptát učitelů na politické strany a platformy kandidátů. "Nemnoho jich znalo odpovědi," říká.

Rada: nezapomeň na golf

Rodiče mu koupili knihu o prezidentech, kterou si nesmírně oblíbil. Čtení miluje už od svých pěti let, kdy se prokousal svou první knížkou.

Jeden zkušený republikánský matador z Texasu mu doporučil, aby nepodceňoval sebemenší detail: "Pokud chceš být prezidentem, musíš dobře hrát golf."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám