Hlavní obsah

Princ se vzdal trůnu kvůli mafiánce

Novinky, vpl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Pro Johana Frisa (35) je láska důležitější než trůn. Aby se mohl oženit se snoubenkou Mabel Wisseovou Smitovou (34), vzdal se nizozemský princ nároků na nástupnictví po královně Beatrix. Vyvodil tak závěr z aféry, již nizozemský tisk překřtil na Mabelgate a v níž hlavní roli - proti své vůli - sehrála vyvolená druhého nejstaršího královského syna.

Foto: Jan Formánek

Dvojspřeží při druhé disciplíně, maraton

Článek

Nizozemský bulvární tisk si našel novou oběť a náležitě si ji vychutnal. V titulcích psal o gangsterské nevěstě, milence mafiána, plavovlasé femme fatale. Mabel pod tlakem médií už doznala, že "dvakrát nebo třikrát" pobývala na luxusní lodi mafiánského bosse Klaase Bruinsmy. Pokaždé se začalo večeří a zdržela se až do rána. "S jiným," dodala lakonicky.

Problémové vztahy Mabel

Mabel, která až zatvrzele opakovala, že se s kmotrem z Amsterodamu zná jen "velmi letmo", dostal do úzkých někdejší Bruinsmův osobní strážce Charlie da Silva. Bodyguard brutálního drogového bosse uvedl v nizozemské televizi, že budoucí členku královské rodiny a někdejší postrach amsterodamského podsvětí spojoval vášnivý milostný vztah. "Vím přesně, že to bylo od konce roku 1989 až do 27. června 1991, kdy byl můj šéf zlikvidován před amsterodamským hotelem Hilton," upřesnil do televizních kamer.

Navíc to nebyl první problémový vztah budoucí nevěsty. Chodila i s Muhammadem Šačirbejem, někdejším velvyslancem Bosny a Hercegoviny u OSN, ačkoli Šačirbej byl ženatý. Dnes je obviňován ze zpronevěry 2,5 miliónu dolarů (67,5 miliónu korun).

Parlament by sňatku nepožehnal

Podle pravidel země musí každý královský sňatek schválit parlament. Premiér Jan Peter Balkenende i poslanci se dost dobře nemohli tvářit, že nevědí, že princ jim "detail" z minulosti své vyvolené zamlčel.

"Informace, které jsme obdrželi o Mabel Wisseové Smithové, byly nekompletní a chybné, zejména pokud jde o její vztah s Klaasem Bruinsmou, jedním z šéfů obchodu s drogami v Nizozemsku v osmdesátých letech," řekl Balkenende. Signály z poslaneckých řad vyznívaly naprosto jednoznačně: většina poslanců by ruku "pro" nezvedla.

Johan Friso a Mabel v dopise zveřejněném na internetové stránce vlády uvedli, že nechtěli vztah Mabel ke gangsterovi zamlčet. "Chtěli jsme zveřejnit co nejméně podrobností. Doufali jsme, že bychom mohli zabránit tomu, co se nyní stalo: bolestné vzpomínky, o nichž Mabel doufala, že patří minulosti, jsou vzkříšeny. V minulých týdnech vyšlo najevo, jak naivní a pošetilí jsme byli."

Královna Beatrix skandálem trpí

Královna Beatrix snáší skandál velmi těžce. "Nejsou to pro ni nejlehčí dny," uvedl ministerský předseda. Zdá se, že dokonce ani ona nevěděla celou pravdu. Když v červenci oznamovala synovo zasnoubení, chválila Mabel jako "velmi milou a nadanou švagrovou, která si získala místo v královské rodině díky své přirozenosti a upřímnosti".

Nejen royalisté, ale i sama panovnice se obávají, že ztratila tvář kvůli podvůdku svého syna a jeho milé. Princ Johan Friso byl v následnickém pořadí za svým bratrem Willemem-Alexandrem, ale před jeho dětmi. Maxima, manželka Willema-Alexandra, čeká v lednu narození prvního potomka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám