Hlavní obsah

Při útoku na policejní stanici v Sin-ťiangu bylo zabito 13 Ujgurů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Třináct Ujgurů zabili čínští policisté, když se pomocí automobilu naloženého výbušninou pokusili zaútočit na policejní stanici v autonomní oblasti Sin-ťiang. Při akci byli zraněni tři strážci pořádku.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jde o další z řady útoků v oblasti, kde jsou většinoví muslimští Ujgurové stále nespokojenější a požadují po Pekingu více autonomie. Počátkem června policie v oblasti zadržela 29 osob podezřelých z terorismu.

Poslední velký útok se odehrál 22. května, kdy si akce sebevražedných atentátníků vyžádaly 39 mrtvých a stovku zraněných. Ujgurové si dlouhodobě stěžují na omezování své víry a kultury a na rozpínavost většinového čínského etnika Chanů.

Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval nemalé prostředky a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.

Teroristické útoky připisované ujgurským separatistům se však v poslední době množí nejen v Sin-ťiangu, ale i po celé zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám