Hlavní obsah

Při střetech zemřelo v iráckém Mosulu 59 lidí, další v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při sobotních střetech mezi bezpečnostními složkami a radikály zemřelo v severoiráckém Mosulu nejméně 59 lidí. Podle agentury AFP to uvedly místní policejní zdroje. Mezi mrtvými je 21 policistů a 38 povstalců. Nejméně šedesát lidí zemřelo v Bagdádu v sérii bombových útoků na rušných obchodních ulicích. Uvedla to agentura AP s odvoláním na policejní zdroje.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Zraněný muž v Mosulu

Článek

Další násilnosti ve městě ležícím zhruba 350 kilometrů severně od metropole Bagdádu přišly pouhý den po pátečním krveprolití. Během něj v Mosulu a jeho bezprostředním okolí zemřely tři desítky lidí. Část z nich se stala obětí střetů policie s povstalci, nejméně 13 lidí pak přišlo o život při bombovém útoku na vesnici menšinových Šabaků.

Při násilnostech páchaných převážně islámskými extremisty umírají v Iráku měsíčně stovky lidí. Jen v květnu si násilí v zemi vyžádalo 799 obětí, což je letos nejvyšší počet mrtvých během jednoho měsíce. Od začátku roku zahynulo v zemi násilně více než 4300 osob.

Násilí v zemi rozdělené střety mezi sunnity a vládnoucími šíity začalo eskalovat minulý rok. Počet obětí se loni vyšplhal nejvýše od doby sektářských bojů v letech 2006 a 2007. Podle OSN přišlo v roce 2013 o život 8868 lidí.

Skupina ozbrojenců v sobotu také nakrátko obsadila univerzitu u iráckého města Ramádí západně od metropole Bagdádu, kde útočníci zajali desítky rukojmích. Podle agentury AP ale po zákroku bezpečnostních sil ozbrojenci své zajatce propustili a z objektu se stáhli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám