Hlavní obsah

Při explozi u italského konzulátu v Káhiře zemřel jeden člověk, k útoku se přihlásil IS

– Káhira • Aktualizováno

Nejméně jednoho mrtvého a deset zraněných si podle mluvčího egyptského ministerstva zdravotnictví vyžádala sobotní exploze, která vážně poškodila budovu italského konzulátu v centru Káhiry. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát (IS). Výbušniny, jež byly zřejmě nastražené v autě, explodovaly v půl sedmé ráno. Konzulát byl v tu dobu zavřený.

Foto: AP Photo/Amr Nabil, ČTK/AP

Budova italského konzulátu v Káhiře po útoku Islámského státu

Článek

„Díky Božímu požehnání se vojákům Islámského státu podařilo u sídla italského konzulátu v centru Káhiry odpálit v zaparkovaném autě bombu, která obsahovala 450 kilogramů výbušného materiálu,“ uvedli islamisté na svém twitterovém účtu. Zároveň doporučili muslimům, aby se drželi dále od podobných budov, které podle nich "představují legitimní cíle pro útoky" jejich bojovníků.

„Itálie se nenechá zastrašit,“ uvedl na Twitteru šéf italské diplomacie Paolo Gentiloni. Výbuch si podle něj nevyžádal žádnou italskou oběť, mrtvým je egyptský civilista.

Egyptská státní tisková agentura MENA s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj uvedla, že podle předběžného vyšetřování byla výbušnina umístěna pod automobilem nedaleko konzulátu a byla odpálena na dálku. Útok budovu velmi poškodil. Podle zpravodaje agentury DPA se zřítila téměř celá přední stěna konzulátu, okna byla vytržena z pantů. Výbuch poničil okolní domy i vodovodní potrubí, a tak byla nejbližší oblast zaplavena. Silnou explozi bylo slyšet v širokém okolí.

Útok odsoudil i papež

Italský konzulát se nachází na dopravní tepně spojující Ramsesovo náměstí se středem egyptské metropole. I o víkendovém ránu v postním měsíci ramadánu bylo v okolí mnoho aut, mikrobusů i chodců, popsala situaci agentura AP.

Italský premiér Matteo Renzi po útoku telefonicky hovořil s egyptským prezidentam Abdal Fattáhem Sísím. „Egypt nezůstane sám. Itálie a Egypt budou vždy společně bojovat proti terorismu,” uvedl následně Renzi ve svém prohlášení.

Bombový útok odsoudil i papež František. V telegramu egyptskému prezidentovi vyzval "všechny různě postavené politické a náboženské představitele, aby sjednotili své úsilí v boji proti terorismu a podporovali harmonii a solidaritu".

K různým atentátům v Egyptě se v poslední době hlásili islamističtí radikálové, kteří si dali za cíl svrhnout vládu. Koncem minulého měsíce při bombovém atentátu v Káhiře zemřel generální prokurátor Hišám Barakát. Minulý týden přišlo o život skoro 120 lidí na Sinajském poloostrově během útoků islamistických extremistů na armádní posty a při následných bojích.

Reklama

Výběr článků

Načítám