Hlavní obsah

Predátorova aféra v Londýně: co a kdy věděl Johnson?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský premiér Boris Johnson (58) čelí obvinění, že zavíral oči před tím, že jeho důvěrník Chris Pincher (52) už před svou poslední aférou osahával agresivně muže.

Foto: Profimedia.cz

Chris Pincher

Článek

Pincher byl až do minulého čtvrtka jedním z klíčových vyjednavačů premiéra odpovědných za prosazování disciplíny mezi poslanci toryů. Zastával pozici zástupce whipa, vybraného poslance, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů.

Skončil poté, co ho dva muži obvinili, že je ve středu totálně opilý osahával v soukromém klubu pro členy Konzervativní strany v Londýně. Jeden z nich vypověděl, že mu Pincher sliboval závratnou kariéru ve straně, přičemž se ho nevhodně dotýkal a vyhrnul mu košili.

Foto: John Sibley, Reuters

Boris Johnson

V rezignačním dopise politik přiznal, že „příliš pil“. „Ve středu večer jsem to přehnal s pitím,“ napsal Pincher premiérovi. „Ztrapnil jsem sebe i ostatní, což opravdu nebylo mým záměrem, a za to se vám i všem zúčastněným omlouvám.“

Otázky na premiéra

Pincher v dopise také oznámil, že zůstane v parlamentu jako konzervativní poslanec. To pobouřilo parlamentní opozici, ale i některé členy vládnoucí strany.

Johnson nejprve nereagoval na výzvy, aby Pinchera vyloučil ze strany, avšak v pátek pod tlakem ustoupil a souhlasil s jeho vyloučením.

Od té doby, co poslanec z Tam­worthu odstoupil, se objevila řada dalších obvinění, která vyvolávají vážné otázky, proč ho konzervativci do funkce znovu jmenovali.

Johnson po kauze covidových večírků zmírnil etický kodex pro vládu

Evropa

Johnsonův spojenec se vrátil do úřadu jmenován poté, co v roce 2017 odešel, když čelil obvinění ze sexuálního napadení.

Poslanec Alex Story (47), jenž se jako veslař na osmě zúčastnil olympijských her v Atlantě v roce 1996, ho tehdy označil za „britského Harveyho Weinsteina“, avšak interní vyšetřování strany toryů ho očistilo. Po Westminsteru však i poté kolovalo hned několik historek o tom, že Pincher se nedokáže ovládat, napsal list The Independent.

Jeden z bývalých ministrů vlády v sobotu podle listu The Guardian prohlásil, že incident z minulého týdne nejenže zostudil Pinchera, ale ještě více zdiskreditoval Downing Street.

„Reakce No. 10 vyzněla katastrofálně a spojila v sobě naprostou neschopnost s nepoctivostí. Pokud premiér o předchozím jednání toho člověka nevěděl, jak se naznačovalo, je jedinou osobou v celém Westminsteru, která nic netušila.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám