Hlavní obsah

Podle AI je tábor na Guantánamu symbolem mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v pondělní zprávě požaduje, aby USA uvedly přesný počet vězňů zadržovaných na základně Guantánamo na Kubě i jejich národnost. Kritizuje Spojené státy, že tak ještě neučinily. Pozastavuje se i nad množstvím hladovkářů a odsuzuje jejich údajné vyživování sondami.

Článek

Násilné vyživování sondami zřejmě bez anestézie připustili i představitelé USA. "Jsou-li tato obvinění pravdivá, považuje to AI za mučení nebo špatné zacházení," stojí ve zprávě. [celá zpráva]

"Věznice na Guantánamu odsuzují tisíce lidí z celého světa k životu v utrpení," uvádí zpráva AI. "Po čtyřech letech se Gunatánamo stalo symbolem zneužívání a selhání americké vlády při podpoře dodržování lidských práv ve válce s terorismem." Více než čtyři roky po otevření je v podle odhadů AI stále zadržováno 500 lidí původem z 35 zemí.

AI poukazuje na skutečnost, že "některé rodiny, které vědí, že jejich blízcí jsou nebo byli vězněni Spojenými státy... stále netuší, kde se jejich zadržovaní příbuzní nacházejí, ani jsou-li ještě živi".

Záměna identity

AI upozorňuje také na případ studenta z Brightonu Omara Deghayese, který byl zadržen v Pákistánu před třemi lety a obviněn z teroristické činnosti proti USA. Právníci ale tvrdí, že jde o záměnu identity. Deghayes se narodil v Libyi, ale ze země utekl v 80. letech, když byl zavražděn jeho otec. Uprchl do Británie, kde nakonec získal občanství.

Jeho sestra Amani Deghayesová uvedla: "Nežádám žádná speciální opatření pro svého bratra. Chci jen, aby byla dodržována základní lidská práva. Co mě nejvíc zklamalo, je neochota britské vlády pohnout prstem."

Reklama

Související témata:

Související články

Dva tucty vězňů na Guantánamu drží hladovku

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, kde jsou již několik let zadržovány stovky osob podezřelých z členství v teroristických organizacích, drží...

USA odmítají výhrady k táboru na Guantánamu

Výzvu německé kancléřky Angely Merkelové, aby USA po zkušenostech z věznice na Guantánamu změnily způsob zacházení s podezřelými z terorismu, v úterý odmítl...

Výběr článků

Načítám