Hlavní obsah

Po volbách ztratí v EP nejsilnější frakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Výsledky voleb do Evropského parlamentu (EP) v 25členném společenství změní rozložení sil. O mandáty přijdou největší frakce: Evropská lidová strana a Evropští demokraté (doposud 294 křesel) - hlásí se k ní ODS i KDU-ČSL - a Evropská socialistická strana (doposud 232 křesel), zahrnující ČSSD. Informace v pondělí uvedla agentura TNS Factum.

Foto: archiv NPÚ

Hrad Trosky je dominatou Českého ráje

Článek

Podle prvních odhadů z Bruselu by ze 732 křesel mělo 274 připadnout evropským lidovcům. Druhou silou zůstanou sociální demokraté, kteří mají získat 198 mandátů.

Třetí liberálové obsadí 64 křesel, zelení asi 42 křesel a komunisté 36. Euroskeptickým formacím Svaz pro Evropu národů a Evropa demokracie a rozmanitosti je přisuzováno 28 a 15 mandátů.

Velký počet poslanců, zhruba sedm desítek, nedokázali experti EP zatím zařadit. Čísla nejsou konečná, budou se upřesňovat během dneška a zítřka.

Pohorší si i komunisté

Méně bude mít i Konfederace evropské levice a Severské zelené levice (měla 55 křesel), v jejímž klubu hodlají působit europoslanci KSČM.

V souvislosti se vstupem nových zemí do EU výrazně vzroste počet nezařazených poslanců (dříve měli 44 křesel), nově mezi ně budou patřit i čeští europoslanci za SNK-ED a Nezávislí.

Zmíněná hnutí se ale mohou ještě rozhodnout, že se k nějaké frakci přikloní. Osamoceni totiž příliš ve 732členném EP neprosadí.

Kam čeští nezávislí?

Spekuluje se o případném vstupu SNK-ED k Evropské lidové straně a Evropským demokratům. Bývalý ministr zahraničí Jozef Zieleniec a exvelvyslankyně Jana Hybášková v Kuvajtu by tak poté hlasovali spolu s poslanci ODS a KDU-ČSL.

Kam se přikloní Vladimír Železný a Jana Bobošíková, kteří získali křesla na kandidátce Nezávislých, zatím není jasné.

TNS Factum vychází ve svých prognózách z dotazníkového průzkumu v období 5.5. až 5.6. 2004. Výběrový soubor tvořil reprezentativní vzorek 1900 občanů ČR ve věku od 18 let, získaný kvótním výběrem. Další desítky tisíc osob byly osloveny partnerskými organizacemi v Evropské unii.

Lhostejnost k hlasování

Účast voličů v celé pětadvacítce dosáhla 45,3 procenta, což je nejméně od roku 1979, odkdy se EP volí přímo.

Za "opravdové zklamání" mluvčí EP David Harley považuje, že v desítce nových členských zemí přišlo hlasovat pouze 26,4 procenta voličů.

V dosavadní patnáctce účast činila 49 procent, tedy prakticky stejně jako před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám