Hlavní obsah

Po skandálu s vlečením pacienta dostal zdravotní bratr na Slovensku výpověď, odmítl ji přijmout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Univerzitní nemocnice Louise Pasteura Košice nařídilo přeškolení svého personálu na obou urgentních příjmech z etického kodexu. Rozhodlo o tom po zveřejnění videa, které zachycuje, jak zdravotní bratr táhne muže za ruku z urgentního příjmu až na ulici. Nemocnice oznámila, že vůči zaměstnanci z videa vyvodí odpovědnost podle pracovněprávních předpisů. Muž dostal podle webu pluska.sk výpověď.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice na třídě SNP v Košicích

Článek

Tu mu v úterý dala náměstkyně ředitele nemocnice. On ji podle webu nepodepsal a vrátil se do práce. Při návratu mezi kolegy měl říct, že náměstkyně se v rozhovoru zmínila o možnosti soudní dohry celého případu.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví považuje za nepřípustné jakékoli nevhodné a neohleduplné chování zdravotnického pracovníka k pacientovi, který přišel do zdravotnického zařízení vyhledat pomoc. „Zdravotnický pracovník se má chovat v souladu s etickým kodexem. Jeho posláním je vykonávat toto povolání svědomitě, statečně, s hlubokým lidským vztahem k člověku, v souladu s právními předpisy, s dostupnými poznatky lékařských věd a s přihlédnutím k technickému a věcnému vybavení zdravotnického zařízení, v němž poskytuje zdravotní péči,“ uvedlo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Na internetu koluje video, na němž zdravotní bratr v košické nemocnici táhne muže po zemi až ven na ulici. Muž byl podle všeho po ošetření, ale seděl dál na zemi, u sebe měl položenou berlu a igelitovou tašku. Navzdory tomu, že bylo k dispozici lůžko na převoz pacientů, zdravotník chytil muže za ruku a odtáhl ho ven.

Nemocnice ve svém dřívějším stanovisku uvedla, že zdravotníci se na urgentních příjmech často setkávají s různými případy, asociálním a nepřizpůsobivým, nebo dokonce agresivním přístupem některých pacientů. „V každém případě je však povinností zdravotníka zvládnout takovou situaci profesionálně, přiměřeným a etickým způsobem. Pokud to okolnosti vyžadují i za asistence ochranky nebo policie. Uvedený případ mezi takové rozhodně nepatřil,“ uvedla mluvčí nemocnice Monika Krišková

Zdravotní bratr vyvlekl pacienta z košické nemocnice. Otřesné video koluje po sítích

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám