Hlavní obsah

Philip Morris musí zaplatit rodině kuřáka přes miliardu korun

WASHINGTON

Nejvyšší soud Spojených států se v pondělí zamítl odvolání tabákové společnosti Philip Morris proti rozsudku, podle něhož musí vyplatit rodině Richarda Boekena odškodné ve výši 50 miliónů dolarů (1,25 miliardy korun) za poškozené zdraví v důsledku kouření. Proti tomuto rozhodnutí už není možné odvolání. Tabáková firma musí zaplatit.

Článek

Boeken, který podlehl v roce 2002 rakovině, žaloval tabákový koncert ještě za svého života, že ho dostatečně nevaroval před nebezpečím kouření. Začal kouřit již ve třinácti a nakonec kouřil dvě krabičky marlborek denně. Nikdy se své závislosti nezbavil, nepomohla mu hypnóza ani náplasti s nikotinem nebo žvýkačky. Jen přešel na cigarety Marlboro Lights, protože si myslel, že jsou méně nebezpečné. Kouřil až do posledních dnů své života, i v době, kdy už nádor metastázoval do mozku.

V roce 2001 mu kalifornská porota přiřkla odškodné ve výši tří miliard dolarů za to, že se tabáková společnost dopustila nedbalosti, klamu a podvodu. Philip Morris se hájil tím, že na cigaretových krabičkách jasně upozorňuje na zdravotní rizika spojená s kouřením přesně tak, jak to vyžadují americké federální zákony. Upozorňoval i na nebezpečí smrti.

Odškodné později soudce snížil na 100 miliónů a v odvolání na polovinu. I to firma považovala za "neústavně přísný" trest. Právníci zastupující Boekonovu rodinu ale upozorňovali, že Philip Morris, který ovládá polovinu amerického trhu s cigaretami, po celá desetiletí hanebně profituje z klamání spotřebitele.

Nejvyšší soud své rozhodnutí nijak nekomentoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám