Hlavní obsah

Pedofil Dutroux nebyl součástí širší sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ARLON

Prokurátor Michel Bourlet odmítl v pátek v procesu s belgickým pedofilem Markem Dutrouxem myšlenku existence širší pedofilní sítě, těšící se ochraně z "vyšších míst". Objednavatelem únosu jedné ze zločincových obětí je podle něj podnikatel Michel Nihoul, který však jednal na vlastní pěst.

Foto: Vratislav Konečný

Tudy se vjíždělo do filmového pekla, Peklo filmovali v Pekelných dolech na Českolipsku, schody do podzemí na Sloupu,

Článek

Otázka, zda byl Dutroux "osamělým predátorem", nebo součástí pedofilní sítě, je jedním z klíčových bodů přelíčení.

Ačkoli Bourlet připouští, že přímé důkazy chybějí, je o Nihoulově vině přesvědčen. Existuje řada nepřímých důkazů, rovněž alibi tohoto podvodníka a policejního informátora v jedné osobě je nevěrohodné, tvrdí prokurátor.

Proces spěje ke konci

Nejvyšší trest žádají shodně pro Dutrouxe, souzeného v atmosféře plné emocí v belgickém městečku Arlon, právní zástupci šesti obětí.

Proces, který má za sebou už třináctý týden, se chýlí k závěru, ale rodiče obětí nejsou spokojeni s jeho průběhem . Upozorňují, že se stále nepodařilo zjistit, zda Dutroux jednal sám, či zda pracoval pro pedofilní síť ve vyšších kruzích.

"Nevěříme, že tito zločinci jednali osamoceně," prohlásil advokát rodiny An, která byla unesena, znásilňována a nakonec usmrcena. Působení sítě pedofilů však s naprostou jistotou nepotvrdily ani výpovědi 569 svědků, kteří před soudem od 1. března defilovali, ani důkazy shromážděné vyšetřovateli.

Jaké jsou souvislosti?

Rodiče nejméně dvou obětí jsou přesvědčeni, že Marc Dutroux, jeho žena Michele Martinová a jeho komplic Michel Lelievre pracovali pro další ještě zvrhlejší viníky. Dutrouxe s nimi podle nich spojuje další obžalovaný, bývalý obchodník Michel Nihoul. Ten se pohyboval nejen v podsvětí, ale i v prostředí politických a justičních osobností.

"Odpovědi, které přineslo vyšetřování na otázky mé klientky, nejsou uspokojivé," prohlásil GeorgesHenri Beauthier, jeden ze dvou advokátů Laetitie Delhezové, kterou Dutroux unesl a věznil šest dní ve sklepní skrýši ve svém domě, když jí bylo 14 let. Stala se poslední Dutrouxovou obětí před jeho odhalením a zatčením.

"Proč mě unesl? Co se mnou chtěl dělat? Čekal mě stejný osud jako An, Eefje, Julie a Melissu (které Dutroux věznil, znásilňoval a jejichž těla byla nalezena pohřbená na jeho pozemcích, pozn. red.)," ptá se už osm let Laetitia a stále čeká na odpověď.

V procesu se nepodařilo prokázat dokonce ani účast Nihoula na jejím únosu, i když nikdo nepředložil ani přesvědčivé důkazy, které by ji zcela vyvrátily.

Maximálně doživotí

Maximální trest, k němuž by Dutroux mohl být odsouzen, se rovná doživotnímu vězení. Advokáti obětí žádají stejný i pro spolupachatele. Obžaloba zatím v závěrečných řečech konstatovala, že Dutrouxovu vinu považuje za prokázanou, výši navrhovaného trestu sdělí příští týden.

Porota by pak měla rozhodnout v polovině června. Dutrouxova oběť Sabine Dardennezová stanula tváří v tvář svému únosci a potenciálnímu vrahovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Proces s Dutrouxem se Belgii prodraží

Proces století s Markem Dutrouxem, obžalovaným z únosů šesti děvčátek a zavinění smrti čtyř z nich, přijde Belgii na 4,66 miliónů eur (asi 149 miliónů Kč)....

Pedofil Dutroux soudní přelíčení prospal

Únosy, věznění, znásilňování a smrti dívek v úterý znovu ožily v soudní síni belgického Arlonu. Na pořadu "procesu století" bylo čtení obžaloby proti bývalému...

Výběr článků

Načítám