Hlavní obsah

Osud Ukrajiny má v rukou Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský Nejvyšší soud pokračuje i ve čtvrtek v projednávání kauzy možného zmanipulování voleb v zemi. Výsledky zveřejní dnes nebo zítra ráno. Jak tábor současného premiéra a zpochybňovaného vítěze Viktora Janukovyče, tak opozice vedená Viktorem Juščenkem už oznámily, že budou rozhodnutí soudu respektovat.

Foto: Jan Růžička

Nadcházející sobotu 17. června se hrad Kyšperk nad Krupkou vrátí do středověku

Článek

Demonstrace proti výsledkům hlasování probíhají ve velkých ukrajinských městech už jedenáctým dnem. Juščenkovci dnes oznámili, že ukončí blokádu vládních budov a prezidentského paláce v Kyjevě. Opozice zároveň protestující vyzvala, aby setrvali v ulicích až do stanovení nového termínu voleb.

Juščenko však odmítá opakování celého hlasovacího procesu. Podle něj by bylo nejlepší znovu zorganizovat jen druhé kolo.

Naopak odstupující prezident Leonid Kučma vyzval ke zcela novým volbám, do nichž by se mohli zapojit i jiní kandidáti. Tato varianta by mu umožnila setrvat ve funkci i o několik měsíců déle. Kučma ale zároveň oznámil, že je ochoten část svých pravomocí předat parlamentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám