Hlavní obsah

Osm Srbů zatčeno pro válečné zločiny na základě videa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbské úřady ve čtvrtek zadržely osm členů srbské polovojenské jednotky Scorpioni. Ti byli nafilmováni při vraždě několika bosenských Muslimů u Srebrenice v roce 1995. Videozáznam se objevil tento týden u mezinárodního soudu se Slobodanem Miloševičem v Haagu a na jeho základě byli aktéři v Srbsku okamžitě zatčeni.

Článek

Srbský premiér Vojislav Koštunica oznámil zadržení podezřelých na společné tiskové konferenci s hlavní žalobkyní Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carlou Del Ponteovou. Uvedl, že zatčení bylo nařízeno poté, co byla země seznámena s "brutálními, bezcitnými a hanebnými zločiny proti civilistům", zachycenými na deset let starém videozáznamu. Ten se dostal na veřejnost až tento týden.

Videozáznam natočený poblíž místa nejhoršího masakru od druhé světové války byl ve středu promítnut u haagského tribunálu v procesu se Slobodanem Miloševičem a týž den večer ho vysílaly dvě srbské televize.

Zabíjení natočili sami Srbové

Film haagskému soudu předala Nataša Kandičová z organizace pro lidská práva Humanitarian Law Fond, sídlící v Bělehradě. Bělehradské televizi B-92 řekla, že Scorpioni byli "elitní jednotkou srbského ministerstva vnitra". Uvedla také, že tato jednotka nahrála video v roce 1995, protože "v té době bylo zabíjení muslimů považováno za hrdinský čin". Později se Srbové snažili kopie zničit, ale originál byl podle ní nalezen loni v Bosně.

Na amatérských záběrech je vidět,jak členové polovojenské jednotky Scorpioni vytáhli z nákladního auta šest mladých muslimů. S rukama spoutanými za zády je odvedli na mýtinu na úpatí hory a postavili je do řady a čtyři střelili zblízka do zad. Zbylým dvěma přikázali, aby jejich těla odtáhli do blízké stodoly, kde i je zabili.

Tváře vrahů jsou na záběrech vidět a jsou slyšet i jejich urážlivé výroky vůči muslimům. Paramilitaristickou jednotku Scorpioni řídila srbská policie v Bělehradě a byla navázána na bývalého prezidenta Slobodana Miloševiče souzeného v Haagu pro válečné zločiny.

Srbsko přiznává vinu na masakrech

Ponteová ocenila "brilantní" reakci srbské policie, ale připomněla zároveň, že to nejdůležitější ještě zbývá udělat, a to zatknout a vydat do Haagu dva klíčové obviněné - bývalé bosenskosrbské předáky Ratka Mladiče a Radovana Karadžiče, kteří se už deset let skrývají.

"Srbsko bylo hluboce otřeseno," uvedl srbský prezident Boris Tadić." Tyto obrázky  jsou důkazem děsivých zločinů proti vyznavačům jiného náboženství ve jména našeho národa. Ale zločiny jsou vždy individuální a jejich pachatelé musejí být dopadeni a potrestáni. Viníci se přitom až do dneška procházeli jako svobodní muži. "

Tadić dodal, že je připraven jet do Srebrenice na 10. výročí masakru a poklonit se památce obětí. V této východobosenské obci bylo v červenci 1995 během několika dní zavražděno téměř osm tisíc muslimských mužů a chlapců a jejich těla buldozery zahrabaly do masových hrobů. Z masového vraždění byli obviněni bosenskosrbští vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám