Hlavní obsah

Obránci Zmijího ostrova jsou naživu

Tím, že poslali ruské válečné plavidlo tam, kde slunce nesvítí, se třináctka strážců Zmijího ostrova zapsala mezi hrdiny ukrajinského odporu během ruské invaze. Podle ukrajinských úřadů zemřeli při obraně ostrova, Rusové ale nyní tvrdí, že se obránci vzdali, a zveřejnili jejich fotografie. Zprávu v pondělí potvrdilo i ukrajinské námořnictvo.

Foto: Profimedia.cz

Slova obránců, ať už byla poslední, nebo ne, se stala jedním ze symbolů odporu proti ruské invazi.

Článek

Třináctka členů ukrajinské pohraniční stráže je podle ruské strany mezi osmdesátkou ukrajinských vojáků, kteří se vzdali během začátku invaze. Na důkaz svého tvrzení Rusové zveřejnili fotografie, na kterých mají být pohraničníci zachyceni.

O tom, že je naděje, že jsou vojáci ještě naživu, vydala prohlášení i ukrajinská pobřežní stráž. „Máme silnou naději, že všichni obránci Zmijího ostrova žijí,“ stojí v prohlášení. „Pokud to tak je, máme silnou naději, že se chlapci vrátí domů,“ uvádí stráž dále. V pondělí následně zprávu potvrdilo i ukrajinské námořnictvo.

Fotografie, kterou zveřejnilo ruské ministerstvo obrany, má zachycovat zajaté vojáky ze Zmijího ostrova.

Rusko tvrdí, že se obránci ostrova dobrovolně vzdali. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že zajatí vojáci podepsali „slib odmítnutí dalšího vojenského odporu“ a budou propuštěni domů.

Rusové rovněž zveřejnili video, na kterém je údajně voják Ruslan Murenka, který měl být na Zmijím ostrově. Identita muže na videu však nebyla potvrzena. Podle kritiků videa jde o muže jménem Jevgen Malochreno ze Sevastopolu.

Poslední slova ukrajinských vojáků před smrtí: Běžte do pr**le

Evropa

Ukrajinská strana s vojáky na ostrově ztratila spojení poté, co se odmítli vzdát. „Ruská válečná lodi, jděte do pr**le,“ zněla poslední věta, která obletěla svět. Úřady se domnívaly, že byli vojáci zabiti, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jim přislíbil za jejich počínání při obraně ostrova nejvyšší vyznamenání.

Pomsta gruzínského kapitána

Jednou z nejpopulárnějších reakcí je reakce gruzínského kapitána komerční lodi, když se na něj obrátila ruská komerční loď s žádostí o doplnění paliva.

Kapitán se nejprve ujistil, že mluví s ruskou lodí. Následně oznámil, že on sám pochází z Gruzie. Zřejmě si dobře pamatoval, jak jeho zemi napadlo Rusko v roce 2008.

„Ruská lodi, jděte do pr**le!” oznámil jim. Když ruská loď zopakovala znovu svou žádost o dotankování, kapitán jim poradil, že můžou použít vesla a odveslovat pryč.

Reklama

Výběr článků

Načítám