Hlavní obsah

Nový zákon umožní Berlusconimu rozšířit mediální impérium

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský parlament po vleklých debatách schválil kontroverzní mediální zákon, který umožní premiéru Silviu Berlusconimu, majiteli tří televizních kanálů a tiskového vydavatelství, dále rozšiřovat jeho podnikatelské impérium.

Foto: Josef Zajíc

Ostravsko , Beskydy.

Článek

V úterý večer novou normu podpořil většinou hlasů 155 proti 128 Senát, když předtím zákon prošel i Poslaneckou sněmovnou.

Levicová opozice se jeho přijetí snažila oddalovat neustálým předkládáním pozměňujících návrhů, nakonec však kapitulovala. Berlusconiho koalice má totiž v obou parlamentních komorách absolutní většinu.

Zákon na objednávku

Nový zákon mj. ruší dosavadní omezení, podle něhož jedna společnost nesměla ovládat více než 20 procent příjmů mediálního trhu.

Dále se uvolňují některá omezení pro vysílání reklamy v televizi a po roce 2009 budou moci majitelé televizních stanic vlastnit podíly i v denících. Přijetím zákona navíc padl verdikt nejvyššího soudu, který Berlusconiho televiznímu koncernu nařizoval přeměnit do konce roku jeden z kanálů na satelitní vysílač.

Vládní koalice argumentovala, že zákon přinese "čerstvý vítr" do příliš strnulého italského mediálního trhu a umožní lépe čelit zahraniční konkurenci. Kritici naproti tomu tvrdí, že norma je ušita Berlusconimu a jeho koncernu Fininvest na míru.

Porušení ústavy?

Premiér vlastní tři největší soukromé televizní stanice v zemi a nepřímo kontroluje i státní televizní a rozhlasovou společnost RAI. Kromě toho vlastní největší vydavatelský dům v zemi Mondadori.

Opozice označila zákon za protiústavní a vyzvala prezidenta Carla Azeglia Ciampiho, aby jej nepodepisoval. S ostrou kritikou vyrukovala i některá média. Podle listu La Repubblica parlament "nestydatým způsobem přispívá ke koncentraci politické a ekonomické moci. "Proto tvrdíme, že naše kvalita naší demokracie s novým zákonem utrpěla nebezpečné škody," napsal deník.

Šestašedesátiletý Berlusconi, který vlastní také prestižní milánský fotbalový klub, je ve své zemi nejbohatším člověkem. Ve světě se podle časopisu Forbes řadí výší svého jmění na 45. místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám