Hlavní obsah

Neúčast chemiků na slavnosti v Praze vyvolala skandál

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská média označují za skandální, že na slavnostní vyznamenání do Prahy byla vyslána pouze dvacetičlenná skupina příslušníků slovenské chemické jednotky. Ta čítala sedmdesát vojáků, ale kvůli špatné organizaci Ministerstva obrany SR nemohli do české metropole přijet všichni.

Foto: Jaroslav Vančat

No Name na festivalu Votvírák 2011.

Článek

 Podle zpravodajské televize TA3 chtěli slovenští vojáci vyznamenání ze solidarity se svými kamarády odmítnout, ale dostali účast v Praze rozkazem.

"Musím plnit rozkazy. Jinak bych do Prahy nejel, když jsme tu nemohli být všichni," řekl TA3 jeden ze slovenských vojáků. Někteří jednotlivci, kteří se nevešli do prezidentského speciálu JAK - 40, se dopravili do Prahy individuálně. "Měli jsme už i s rodinami připravenou dovolenou, tak jsme přijeli autem," líčí trapnou situaci další z vojáků. Velitel slovenské jednotky je dodatečně zařadil mezi vyznamenané. "Nemohl jsem je přece nechat stát mezi diváky. Byli v Kuvajtu s námi a jsme stále jedna parta," vysvětloval velitel. Nejčtenější slovenský deník Nový čas označil organizaci celé akce ze slovenské strany za "trapas".

Slovenská média se pozastavují také nad tím, že do Prahy nepřijel ani slovenský ministr obrany Ivan Šimko. Ministr to vysvětlil tím, že z Kuvajtu se ještě nevrátili všichni slovenští chemici a po návratu celé jednotky, je Šimko slavnostně přijme. V Kuvajtu je stále ještě 13 slovenských vojáků, kteří se vrátí do vlasti v polovině června.

Reklama

Výběr článků

Načítám