Hlavní obsah

Německo přesouvá Patrioty ze Slovenska do Vilniusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě baterie německého systému Patriot, které v současnosti působí na Slovensku, se budou podílet na ochraně summitu NATO ve Vilniusu. Novinkám to v pátek potvrdil komunikační odbor slovenského ministerstva obrany.

Foto: Reuters

Systém Patriot na základně NATO ve slovenské Sliači

Článek

Litva totiž nedisponuje vlastními kapacitami na splnění takového úkolu a na jejím území nepůsobí jiné členské země NATO v takové míře jako při ochraně Slovenska.

„Jedná se o dopředu konzultované rozhodnutí, které padlo na základě efektivity využití spojeneckých systémů tam, kde jsou aktuálně nejvíc potřeba,“ uvedlo ministerstvo v písemném stanovisku.

Slovenský ministr obrany Martin Sklenár konstatoval, že přeskupení techniky je přirozenou součástí vývoje a zodpovědného vyhodnocení bezpečnostní situace. „Stejně jako byla na jaře loňského roku spojenci výrazně, a především urychleně, posílena ochrana vzdušného prostoru Slovenska, je v současnosti aktuální potřeba nasadit spojenecké systémy ve Vilniusu,“ zdůraznil Sklenár.

Na Slovensku nadále působí italský systém SAMP/T a také prostředky protivzdušné obrany mnohonárodní bojové skupiny NATO ve výcvikovém středisku Lešť.

V průběhu několika týdnů dorazí na Slovensko systém MANTIS, který Německo daruje Slovensku a bude chránit infrastrukturu na východě země.

„Resort obrany nadále jedná se spojenci a partnery o dalších možnostech posílení kapacit ochrany vzdušného prostoru,“ dodalo ministerstvo obrany Slovenské republiky.

Systém Patriot, jehož zničením se chlubilo Rusko, se podařilo opravit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám